A magyar hatóságokra panaszkodik elrabolt gyereke miatt egy ír apa

Vágólapra másolva!
A hágai egyezmény semmibe vételével vádolja a Magyarországot egy ír apa, akinek korábbi magyar felesége elrabolta közös gyereküket. Az apa szerint hiába ítélte neki a gyereket a francia bíróság - itt éltek korábban -, a magyar hatóságok voltak együttműködők, ezért nem vissza hozzá a gyereke. Az apa az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul egy ír férfi, miután három éve hiába várja, hogy visszakerüljön hozzá kislánya, akit magyar felesége vitt magával franciaországi otthonukból - írja az írországi Irish Times internetes lapja. Az apa, Leslie Shaw szerint a magyar hatóságok semmibe veszik a gyermekek elhelyezésére vonatkozó hágai egyezményt, mivel nem hajtják végre a gyermek hazakerüléséhez szükséges intézkedéseket. A lépéssel az is célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar hatóságok szerinte elkövetett mulasztásaira.

Az apa ügyvédje még az emberi jogi bíróságot felügyelő Európa Tanács tagjainak is levelet írt az ügyben, amelyben felhívja figyelmüket, hogy Magyarország megsérti az EU előíráésait, a nemzetközi polgári jogot és az emberi jogok európai nyilatkozatát.

Magyar anyja 2007 decemberében vitte el franciaországi otthonukból Fionát. Apja azonnal az illetékes magyar bírósághoz fordult, amely a hágai egyezmény alapján elrendelte a gyerek visszajuttatását. A döntés ellen a nő sikertelenül fellebbezett, 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság is az apa javára döntött. Időközben a francia bíróság az apát nevezte meg, mint a gyerek törvényes gyámját, és felhatalmazta, hogy Magyarországon is érvényesítse szülői jogait.

2009-ben a francia bíróság európai elfogatási parancsot adott ki emberrablás gyanúja miatt az anya ellen, akit a magyar hatóságok le is tartóztattak, ám erről nem értesítették az apa jogi képviselőjét, és a nőt azonnal szabadlábra is helyezték. Az anya ezután a gyerekkel együtt eltűnt a hatóságok szeme elől.

A francia bíróság ezután 14 intézkedés végrehajtását kérte a magyar hatóságoktól, hogy elérjék a gyerek visszajuttatását apjához. Az apa ügyvédje szerint azonban ez a lépés sikertelen volt, mivel a magyar hatóságok a 14 intézkedésből 13-at nem hajtottak végre.

Azt ír lap megkeresésére a magyar hatóságok úgy reagáltak, hogy ők minden szóba jöhető intézkedést meghoztak az ügyben. A 14 pont nem teljesítésére pedig azt írták, hogy ezeket azért nem hozták meg, mert ezekre nincs szükség, miután Magyarországon is eljárás indult ugyanazzal a gyanúval a nő ellen.