Kártérítést kérne Spanyolország a hasmenésjárvány okozta veszteségek miatt

Vágólapra másolva!
"Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Németországban tapasztalt hasmenéses megbetegedéseket egy spanyol termék okozza" - mondta az európai ügyekért felelős spanyol államtitkár. Madrid fontolóra veszi, hogy kártérítési igénnyel lépjen fel azon országok ellen, akik importkorlátozást vezettek be a spanyol zöldésgekre és gyümölcsökre.
Vágólapra másolva!

Spanyolország megalapozatlannak tartja a spanyol termékekre néhány európai ország által bevezetett importkorlátozást, ezért fontolóra veszi, hogy kártérítési igényt nyújt be az Európai Uniónak. Az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvány lehetséges forrásának vizsgálata után Németországban, Ausztriában vagy Belgiumban hozott intézkedések "indokolatlanok voltak az európai jog szerint" - mondta Diego López Garrido európai uniós ügyekért felelős spanyol államtitkár hétfőn Brüsszelben.

Az államtitkár szerint "nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Németországban tapasztalt hasmenéses megbetegedéseket egy spanyol termék okozza". A korlátozó intézkedés "elhamarkodott" és teljesen aránytalan, éppen úgy, mint azok a vádak, amelyek szerint bizonyos spanyol termékekben található a járványt kiváltó kórokozó. A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt a spanyol zöldség- és gyümölcstermesztők vesztesége heti szinten eléri a 200 millió eurót.

Németország szombaton jelentette be, hogy tízre emelkedett a valószínűleg fertőzött uborkák által okozott halálesetek száma. Az országban eddig közel háromszáz ember betegedett meg a baktérium okozta hemolitikus urémiás szindrómában, amely heveny veseelégtelenséget, rohamokat, agyvérzést és kómát is okozhat. Németországon kívül Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Ausztriából és Svájcból is érkeztek hírek fertőzésekről. A gyanú szerint a fertőzött uborkák öt spanyolországi forgalmazótól származnak. Feltételezések szerint a fertőzést az okozhatta, hogy szarvasmarhatrágyát használtak az uborkák termesztésénél.