Az iraki háborúkat is megjárt tábornok lehet az új amerikai vezérkari főnök

Vágólapra másolva!
Két iraki háborúban és Afganisztánban is szerzett katonai tapasztalatokat Martin Dempsey tábornok, akit hétfőn az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökének nevezett ki Barack Obama. A férfi alig egy hónapja foglalta el a szárazföldi hadsereg vezérkari főnöki posztját.
Vágólapra másolva!

Martin Dempseyt nevezte ki az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökévé Barack Obama. A férfi, aki a West Point katonai akadémián végzett, két iraki háborúban Afganisztánban is szerzett katonai tapasztalatokat, és felügyelte az amerikai katonai műveleteket a Közel-Keleten, a Perzsa-öbölben és Közép-Ázsiában. Az Egyesült Államok elnöke hétfőn a Fehér Ház kertjében jelentette be a kinevezést, de ezt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Alelnöknek James Winnfeldet, az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának vezetőjét kérte fel, Dempseyt pedig Ray Odierno veheti át - írja a BBC, brit csatorna online oldala.

Barack Obama a nemzet egyik legelismertebb és kipróbáltabb tábornokának nevezte Dempseyt. Ha a szenátus rábólint a kinevezésére, a tábornok lehet az elnök legfőbb katonai tanácsadója.