Jemen elhagyására kért minden magyart a Külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Tüzet nyitottak jemeni kormánykatonák kedden az arab ország elnökének távozását követelő tömegre a déli Taizz városában, legalább öten meghaltak. A Külügyminisztérium közleményben szólította fel a Jemenben tartózkodó magyarokat, hogy hagyják el az országot.
Vágólapra másolva!

Legalább öten vesztették életüket kedden a Jemen déli részén fekvő Taizzban, amikor kormányerők rálőttek az ország elnökének távozását követelő demonstrálókra. Ugyanakkor négy katona meghalt és tíz megsebesült az al-Kaida által ellenőrzött Zindzsibárban, miközben a hadsereg és a helyi erők megpróbálták kiszorítani a nemzetközi terrorszervezet helyi fegyvereseit, akik a hétvége óta uralják a várost.

Taizz a február óta tartó kormányellenes tüntetések központja, hétfőn legalább húsz tüntetőt öltek ott meg kormánykatonák. A jemeni tüntetésekben hétfőn a fővárosban, Szanaában véget ért a törzsi csoportok és az Ali Abdallah Száleh elnökhöz hű fegyveresek közti tűzszünet. A hétvégén azt követően született megállapodás a harcok ideiglenes felfüggesztéséről, hogy a felek közötti összecsapásokban több mint százan meghaltak.

Közleményben szólította fel a Külügyminisztérium a kint tartózkodó magyarokat arra, hogy mielőbb utazzanak el Jemenből a kiújuló és egyre veszélyesebb fegyveres összecsapások miatt. Az arab országban lévő magyaroknak azt javasolják, hogy kerüljék el a tüntetéseket, és sürgősen vegyék fel a kapcsolatot Hollandia szíriai nagykövetségével, illetve a Jemenbe is akkreditált rijádi magyar külképviselet munkatársaival.