Bekérették a bukaresti magyar nagykövetet a brüsszeli székelyföldi iroda miatt

Vágólapra másolva!
A brüsszeli Magyar Régiók házában nyitott székelyföldi iroda miatt bekérette a román külügyminisztérium Magyarország bukaresti nagykövetét.
Vágólapra másolva!

Bekérették a román külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy tájékoztatást kérjenek tőle arról, miért ad otthont a brüsszeli Magyar Régiók Háza a székelyföldi irodának.

A dokumentum szerint a találkozón a román fél aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a brüsszeli székelyföldi képviseleti irodának a Magyar Régiók Háza ad otthont. A közlemény szerint a minisztériumban közölték: Bukarest a két ország stratégiai partnerségére való tekintettel elvárja, hogy egyetlen magyarországi hivatalos személy se vegyen részt a keddi megnyitón.

A Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok kezdeményezéseként megalakuló képviseleti irodát kedden nyitják meg. Létrehozását Winkler Gyula, Sógor Csaba és Tőkés László romániai magyar európai parlamenti képviselők is támogatják, amit élesen bírált számos román politikus az elmúlt napokban.

A román külügyminisztérium már pénteken kiadott egy közleményt, amelyben sajnálatosnak nevezte, hogy Brüsszelben egy szerinte nem létező, mindenféle "alkotmányos és törvényes alap" nélküli közigazgatási-területi egység számára hoznak létre képviseletet.

Az autonómiához vezető első lépés lehet Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának megnyitása - írta egy román politológust idézve a Rzeczpospolita kedden. A konzervatív lengyel napilap beszámolt a "több mint 600 ezres" székelyföldi tömbmagyarságnak az autonómiáért évek óta folytatott hiábavaló küzdelméről. Idézte a brüsszeli iroda megnyitását kezdeményező Tőkés Lászlót is, aki szerint a romániai magyarok nem akarnak függetlenséget, csak autonómiát.