Alábecsülték a szökőár veszélyét Japánban egy jelentés szerint

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legújabb jelentése szerint a japán hatóságok alábecsülték annak a veszélyét, hogy földrengés és szökőár sújthatja a fukusimai atomerőművet, amely a márciusi természeti katasztrófában sérült meg. A küldöttség jelentése szerint azonban Japán gyorsan reagált a vészhelyzetre.
Vágólapra másolva!

A japán atomipari hatóságok alábecsülték annak veszélyét, hogy valamikor egy hatalmas erejű szökőár sújtja a Fukusima Daicsi atomerőművet - állapította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Japánban vizsgálódó küldöttsége szerdán nyilvánosságra hozott első jelentésében. A NAÜ-csoport azt azonban példaszerűnek találta, ahogy a japán hatóságok reagáltak a katasztrófára - olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

A ENSZ szakosított szervének jelentése szerint a kockázat alábecsülése több japáni atomlétesítményre igaz, és felszólították a helyi hatóságokat, hogy készítsék fel a létesítményeket a lehetséges katasztrófákra. A küldöttség teljes jelentését a NAÜ június 20. és 24. közötti bécsi értekezletére nyújtja majd be.

A jelentés szerint a csoport továbbra is folyamatosan figyeli az atomerőmű dolgozóinak egészségi állapotát.

Március 11-én pusztító földrengés rázta meg Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után több helyütt cunami pusztított. A katasztrófa 14 ezer ember életét követelte, további 14 ezer embert pedig eltűntként tartanak számon.