Megváltoztatják a kommunista múltra utaló utcaneveket Grúziában

Vágólapra másolva!
Grúzia eltávolítja a szovjet korszak emlékműveit, és megváltozatja minden olyan utca nevét, mely a kommunista múltra utal.
Vágólapra másolva!

Grúziában a parlamenti képviselők kedden megszavazták azt a törvényt, mely szerint eltávolítják a szovjet érára emlékeztető emlékműveket és megváltoztatják a kommunista múltra utaló utcaneveket is - írja a Telegraph, hozzátéve, hogy a lépés célja az Oroszországtól való távolság növelése.

A két ország közötti kapcsolat azóta romlott meg, mióta Miheil Szaakasvili elnök elűzte Sevardnadzét a hatalomból 2003-ban, és megfogadta, hogy eltávolítja az országot Moszkva befolyása alól - írja a Telegraph.

"Népünk már 20 éve várta ezt a törvényt, és én büszke vagyok arra, hogy megszavazta a parlament" - fogalmazott egy ellenzéki képviselő.

Létrehoznak egy bizttságot, ami megnevezi azokat a szimbólumokat, emlékműveket, feliratokat, utcaneveket és parkneveket, melyek szovjet vagy fasiszta ideológiai elemeket tartalmaznak, és úgy vélik, hogy el kellene távolítani.

A törvény azt is megtiltja, hogy egykori KGB-ügynökök és a kommunista párt tisztviselői magas rangú pozíciókat töltsenek be a kormányzatban.