A román kéréssel szembemenve nyitották meg a brüsszeli székelyföldi irodát

Vágólapra másolva!
A román külügyminisztérium kérése ellenére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében megnyílt Székelyföld képviseleti irodája Brüsszelben. Emiatt korábban bekérették a bukaresti magyar nagykövetet. A budapesti román nagykövetet is behívták a kolozsvári Mátyás-szobor elé kihelyezett tábla miatt.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében megnyílt Székelyföld képviseleti irodája Brüsszelben. A megnyitón Semjén Zsolt azt mondta, hogy a románság és a magyarság egymásra van utalva. Szerinte Románia nem lehet sikeres az ott élő magyarság boldogulása nélkül, a magyarság pedig nem boldogulhat, ha Románia nem sikeres.

"Az iroda tevékenysége nem valaki ellen irányul, nem sérti senkinek az érdekeit, hanem javára válik mindenkinek, így Romániának is azáltal, hogy uniós forrásokat próbál a Székelyföldre vinni" - jelentette ki a kormányfő-helyettes.

Az irodanyitás miatt a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője, Puiu Hasotti Tőkés László román állampolgárságának megvonását javasolja annak ellenére, hogy nem létezik az állampolgárság megvonásáról rendelkező törvény. Szerinte a brüsszeli iroda megnyitására nem került volna sor, ha a román parlament határozottan fellép a március 15-i megemlékezések idején a magyar politikusok részéről elhangzott kijelentések ellen.

A brüsszeli Magyar Régiók házában megnyílt székelyföldi iroda miatt kedden bekérette a román külügyminisztérium Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy tájékoztatást kérjenek tőle az irodáról. A román külügyminisztérium szerint Bukarest a két ország stratégiai partnerségére való tekintettel elvárja, hogy egyetlen magyarországi hivatalos személy se vegyen részt a megnyitón. A román külügyminisztérium korábban sajnálatosnak nevezte, hogy Brüsszelben egy szerintük nem létező, mindenféle "alkotmányos és törvényes alap" nélküli közigazgatási-területi egység számára hoznak létre képviseletet.

A magyar Külügyminisztérium kedden kérette be a budapesti román nagykövetet, miután a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport el egy olyan bronztáblát helyeztek, amely a magyarok számára sértő. A táblán ez áll: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult". Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint a kolozsvári Mátyás-szobor ügye ellentétben áll Magyarország és Románia egyezményeivel, és árt a jószomszédi együttműködésnek.