Ártatlannak vallotta magát a bíróságon a nemi erőszakkal vádolt volt IMF-vezér

Vágólapra másolva!
Feleségével érkezett a New York-i bírósági meghallgatására a Nemzetközi Valutaalap szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt volt elnöke. Dominique Strauss-Kahn vallomásában azt mondta, hogy nem tartja magát bűnösnek.
Vágólapra másolva!

Nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádpontokban Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) májusban lemondott vezérigazgatója - számolt be internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. "Nem vagyok bűnös" - jelentette ki Strauss-Kahn, akit 25 évi szabadságvesztésre is számíthat, ha a bíróság mégis bűnösnek találná. A politikus-közgazdásznak legközelebb július 18-án kell majd megjelennie a törvényszék előtt.

Strauss-Kahn a feleségével, a volt televíziós újságíróval, Anne Sinclairrel érkezett a New York-i bíróság épületébe. Amikor megérkeztek, a guineai származású szobalánnyal szimpatizáló szállodai dolgozók egy kis csoportja azt skandálta, hogy "szégyelld magad!"

Az IMF volt vezérigazgatója először kapott szót letartóztatása óta. Mivel ártatlannak vallotta magát, néhány hónapon belül, várhatóan ősszel, a bíróság előtt fogják szembesíteni vádlójával, a guineai szobalánnyal, majd az esküdtszéknek kell kimondania a végső szót.

Dominique Strauss-Kahnt május közepén vették őrizetbe a New York-i repülőtéren szexuális zaklatás gyanújával. Az IMF korábbi első embere - volt francia pénzügyminiszter, aki Nicolas Sarkozy francia elnök baloldali kihívója lett volna a 2012-es francia elnökválasztáson - a nyomozók szerint a Times Square-en található Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy 32 éves szobalányt. A nő az incidenst követően kimenekült a szállodai szobából.

Strauss-Kahn ellen vádat is emeltek, a nemi erőszak kísérlete mellett személyi szabadság korlátozásása és szexuális bűncselekmény elkövetése miatt. A New York állami törvények értelmében a szexuális bűncselekményekért 15-20 év börtönt is kiszabhatnak, a személyi szabadság korlátozásáért öt év börtön adható.

A Valutaalap volt vezére egyébként hivatalosan házi őrizetben várja az ítéletet, New York egyik legelegánsabb negyedében, Tribecában tölti napjait. A szigorított házi őrizethez huszonnégy órás megfigyelés tartozik elektronikus karperec és videokamera használatával, és ezt még saját zsebből megfizetett fegyveres őrökkel is meg kellett erősíteni.