Éhségsztrájkkal fenyegetőzik a hágai börtönben ülő Mladic

Vágólapra másolva!
Szerb lapok szerint éhségsztrájkolni készül a háborús bűnökkel vádolt volt szerbiai hadseregparancsnok a hágai börtönben. Ratko Mladic azt állítja, hogy nem kap megfelelő orvosi ellátást. A srebrenicai mészárlással is gyanúsított Mladic egyébként egyben megkapta 2005-ben befagyasztott nyugdíját, a 49 ezer eurós összeget fia kezeli.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint éhségsztrájkkal fenyegetőzik a hágai börtönben ülő Ratko Mladic. A volt boszniai szerb hadseregparancsnok azt hangoztatja, hogy ha követelései nem teljesülnek azonnal, akkor nem veszi be a gyógyszereit, és élelmet sem vesz magához - írta hétfői számában a Blic című szerbiai napilap. A nyugalmazott tábornok "azonnal megfelelő orvosi ellátást" követel, valamint azt, hogy családtagjai és ügyvédei látogathassák Hágában.

Mladic ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a háborús bűnökkel vádolt volt tábornok újra kapja nyolcszáz eurós, 2005-ben befagyasztott nyugdíját. "Fia, Darko Mladic 49 ezer eurót kapott az államtól és az összeget elhelyezte egy bankszámlán" - nyilatkozta az ügyvéd.

Ratko Mladicot május 26-án tartóztatták le Szerbiában, a vajdasági Lázárföld nevű faluban. Mladic múlt kedden érkezett meg a scheveningeni börtönbe, a népirtással vádolt egykori vezetők és katonatisztek gyűjtőhelyére. A Mladicot az előírásoknak megfelelően megvizsgáló orvos nem állapított meg olyan egészségi problémát, amely lehetetlenné tenné fogva tartását. Korábban a volt katonai vezető ügyvédei éppen azzal érveltek a kiadatása ellen, hogy Mladic fizikailag is túl gyenge, hogy kibírja a Nemzetközi Törvényszéken rá váró, vélhetően évekig elhúzódó pert.

A "balkáni mészárosként" is emlegetett volt tábornok pénteken jelent meg először a hágai törvényszék előtt, akkor nem nyilatkozott az ellene felhozott vádakról. Mladicot egyebek mellett a 43 hónapig tartó szarajevói ostrom alatt tízezer civil megölésével, továbbá a srebrenicai mészárlással, közel nyolcezer muszlim módszeres meggyilkolásával vádolják. Ratko Mladic pere július 4-én folytatódik Hágában.