Újabb öt évig ENSZ-főtitkár maradna Ban Ki Mun

Vágólapra másolva!
Újraindul az ENSZ főtitkári posztjáért Ban Ki Mun, akinek év végén jár le a megbízatása. A dél-koreai diplomata hivatalos levélben is megerősítette, hogy újabb öt évig szeretne az ENSZ vezetője maradni, rivális híján pedig valószínűleg még a hónap végéig meg is választják.
Vágólapra másolva!

Megbízatásának meghosszabbítását kérte az ENSZ tagállamaitól Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, akinek ötéves mandátuma az idén jár le. A világszervezet 2007 óta hivatalban lévő vezetője a tagállamoknak írt levelében "alázatosan" felajánlotta, hogy további öt évig is szívesen dolgozna az ENSZ élén - írja a BBC.

Ban Ki Munnak egyelőre nincs kihívója, ezért a BBC által idézett diplomaták szerint az ENSZ közgyűlése még a hónap vége előtt újraválaszthatja. A diplomata, aki korábban Dél-Korea külügyminisztere is volt, elismerést vívott ki azzal, hogy sikeresen irányította a figyelmet a klímaváltozás elleni harcra. Többen kritizálták ugyanakkor az egyesek szerint túlságosan visszafogott stílusa miatt.

"Büszke vagyok mindarra, amit közösen tettünk, még ha tudom is, hogy nagy kihívások várnak ránk" - írta Ban Ki Mun, akit már korábban támogatásáról biztosított az Egyesült Államok, Franciaország és más nagyhatalmak. A főtitkár szerint az ENSZ vezetőjeként eltöltött négy és fél éve alatt ő és a 15 tagú Biztonsági Tanács "megtalálta a közös alapot a béke és a biztonság súlyos globális kérdéseire - Szomáliától Szudánig, Elefántcsontparttól Afganisztánig, Irakig és a Közel-Keletig, sőt tovább".