Svájc is lemond az atomenergiáról

Vágólapra másolva!
Elfogadta a svájci parlament a Zöldek határozatát, amely szerint Svájc lemond az atomenergia hasznosításáról, "amilyen gyorsan csak lehet". Ez azt jelenti, hogy újabb atomerőművet már nem lehet építeni, a meglévők pedig üzemidejük lejárta után bezárnak az alpesi országban.
Vágólapra másolva!

Svájcban a kormány után szerdán a parlament is úgy határozott, hogy az alpesi ország lemond az atomenergia hasznosításáról. Svájcban összesen öt atomreaktor üzemel négy különböző helyszínen, valamennyi az ország német ajkú vidékén található. Beznauban két reaktor termel áramot, Gösgenben, Mühlebergben és Leibstadtban pedig egy-egy reaktor található. A legnagyobb teljesítményt (1200 megawatt) a leibstadti reaktor szolgáltatja: ez több mint egymillió ember áramellátását biztosítja.

A Zöldek által benyújtott és szerdán elfogadott határozat kimondja, hogy Svájc, "amilyen gyorsan csak lehetséges", lemond az atomenergia hasznosításáról. Egy másik határozat értelmében, amelyet szintén támogattak a képviselők, újabb nukleáris erőművekre nem adható ki építési engedély. A meglévő reaktorokat viszont nem fogják az üzemidejük lejárta előtt leállítani, mert az erre irányuló beterjesztést elutasították a svájci képviselők.

A szerdai határozattal Svájc részben Németország példáját követi, amelynek kormánya nemrég úgy határozott, hogy 2022-ig bezárja mind a 17 német atomerőművet. Berlin egyidejűleg előtérbe helyezi és támogatja a megújuló energiaforrások (szél- és naperőművek, árapály, biomassza) fokozottabb hasznosítását.