Hazamennek a Madrid központját négy hete megszálló tüntetők

Vágólapra másolva!
Hétvégén hazamennek a Madrid központjában csaknem egy hónapja táborozó tüntetők, miután egyre komolyabb közegészségügyi problémákat okoz a szedett-vedett sátortábor. A Spanyolország rossz gazdasági helyzete ellen tiltakozók azonban azt ígérik, nem adják fel, továbbra is szerveznek majd tüntetéseket.
Vágólapra másolva!

Felszámolják táborukat, és hazamennek a hétvégén azok a tüntetők, akik május 15 óta demonstrálnak Madrid egyik központi terén, a Puerta del Solon - jelentette a brit Telegraph. A tiltakozók Spanyolország rossz gazdasági helyzete és a magas - 21 százalékos - munkanélküliség miatt vonultak az utcákra az arab forradalmak hatására, mozgalmuk több városban is elterjedt. A tiltakozások csúcspontján, a május 22-i választások estéjén 25 ezren voltak a madridi téren, és további tízezrek más városokban.

Csakhogy az átmeneti táborhely - sátrak, ponyvák, kunyhók -, az egyre melegedő idő, és a korábbi esőzések miatt egyre komolyabb higiénikus problémákat okoz. Állítólag a táborozók körében elterjedtek a bolhák is. A környékbeli boltosok pedig panaszkodnak, hogy a tüntetők zavarják az üzletüket, és elriasztják a turistákat. Egyesek 70 százalékos forgalomcsökkenésről számoltak be.

Forrás: AFP/Pedro Armestre

A magukat "los indignados-nak" (méltatlankodók) nevező tüntetőket a hatóságok is felszólították a tábor felszámolására. A résztvevők végül szerdán hosszas tanácskozás után úgy döntöttek, hogy vasárnap kiürítik a helyszínt, hazamennek, de közölték, hogy nem adják fel, és alkalmi megmozdulásokat fognak szervezni. Az elsőt szerdán meg is tartották a spanyol parlament épülete előtt, a következőt szombatra tervezik: városházák elé hívták az elégedetleneket Spanyolország szerte, hogy kifütyüljék az aznap hivatalukba beiktatott polgármestereket.