Titkos háborút folytatnak az amerikaiak Jemenben

Vágólapra másolva!
Titkos háborút folytat Jemenben az Egyesült Államok: a mind nagyobb bizonytalanságot okozó politikai vákuumot kihasználva egyre többször mérnek légi csapásokat az al-Kaida feltételezett rejtekhelyeire az arab ország déli részén. Az amerikai támadások azért sűrűsödnek, mert Szaleh elnök megroggyant kormánya nem az al-Kaida elleni harcra, hanem saját maga átmentésére koncentrál - írta szerdán a New York Times.
Vágólapra másolva!

A törzsi harcosok múlt heti támadásában megsérült jemeni elnök kormánya visszavonta hadseregét az ország déli részéről a fővárosba, az Egyesült Államok pedig egy év szünet után újraindította légi csapásait a katonák által elhagyott területeken. Így szeretnék megakadályozni, hogy az al-Kaida fegyveresei beszivárogjanak Szánába - közölte szerdán a New York Times című napilap. A titkos akciókat - a CIA-val együttműködve - a Pentagon különleges erői hajtják végre, az arab ország fővárosában található katonai támaszpontjukról indulva. Pénteken például amerikai légi csapás végzett Abu Ali al-Haritivel, az al-Kaida egyik műveleti vezetőjével, de a szervezet több másik tagját is likvidálták már Jemenben.

Érzékelhető, hogy a rezsim jelenleg a terrorizmus elleni harc helyett a saját túlélésére összpontosít - közölte Christopher Boucek, a Carnegie Nemzetközi Béke Alapítvány jemeni szakértője, aki szerint az országban uralkodó káosz egyre nagyobb mozgásteret biztosít az amerikai katonai műveletek végrehajtásához. Ám a szakértő arra figyelmeztetett, hogy ezek az akciók rosszul is elsülhetnek, hiszen az elmúlt két évben számos civil és kormányzati áldozattal jártak a légi csapások. Egy-két al-Kaida-vezető likvidálása pedig nem ér semmit, ha a civil áldozatok miatt több tucat ember csatlakozik a terrorszervezethez - mondta Christopher Boucek. Ezt erősítette meg a Pentagon egyik vezetője is, aki szerint azért is nehézkesek ezek az akciók, mert a nemzetközi terrorszervezet jemeni fegyveresei más kormányellenes csoportokkal is keveredhetnek, ezért ha bombázzák őket, akkor azt gondolhatják, hogy az Egyesült Államok valamelyik politikai szervezet mögött áll.

Az Egyesült Államok jemeni akcióinak mértéke az Obama kormány egyik legféltettebb titka, mert ez gyengítheti Szaleh elnök egyébként is ingatag hatalmi helyzetét. A jemeni vezető 2009-ben adott zöld utat a légi csapásoknak, ám azt is közölte, hogy ezeket a műveleteket minden esetben a helyi hadsereg közreműködésével kell lefolytatni.

A CIA szerint az al-Kaida jemeni szárnya jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve, még akkor is, ha a nemzetközi terrorszervezet vezetősége állítólag Pakisztánban rejtőzködik. Jemeni csoportjuk volt az, amelyik 2009 karácsonyán megpróbált felrobbantani egy transzatlanti légi járatot, és tervezték teherszállító repülőgépek felrobbantását is nyomtatókban elrejtett bombákkal. Állítólag a pénteki légicsapással likvidált Abu Ali al-Hariti adta előbbi terrortámadások ötleteit.