Mégis a babcsíra a felelős a hasmenésjárványért a németek szerint

Németország, hasmenésjárvány, EHEC, E. coli, kólibaktérium, babcsíra
Vágólapra másolva!
Azok, akik ettek a babcsírából, kilencszer nagyobb eséllyel kapták el a véres hasmenéssel járó fertőzést, mint akik nem - közölte pénteken a német járványügyi központ vezetője. Az egészségügyi hatóságok első ízben mutattak ki EHEC-baktériumot egy szeméttárolóban talált, felbontott csomagú növényi csírán. A Szlovákiában megbetegedett férfiról pénteken kiderült, hogy mégsem a veszélyes kólibaktérium fertőzte meg.
Vágólapra másolva!

A legújabb németországi vizsgálatok arra utalnak, hogy egy helyben termelt babcsírából indult ki az eddig már harmincegy halálos áldozatot követelő hasmenésjárvány.

"A csíra volt az" - idézi Reinhard Burger, a Robert Koch Intézet vezetőjének szavait a BBC. Reinhard Burger elmondása szerint azok az emberek, akik ettek a csírából, kilencszer nagyobb valószínűséggel kapták el a véres hasmenéssel járó fertőzést, mint azok, akik nem. Düsseldorfban pénteken bejelentették: az észak-rajna-vesztfáliai egészségügyi illetékesek első ízben mutattak ki EHEC-baktériumot egy szeméttárolóban talált, felbontott csomagú növényi csírán. A Robert Koch intézet vezetője figyelmeztetett rá, hogy a járványnak még nincs vége. Pénteki sajtóértekezletén közölte, hogy az uborka, a paradicsom és a saláta fogyasztásának közvetett "zárlatát" feloldották.

A németek először a spanyol uborkát nevezték meg a járvány forrásaként, de ezt nem igazolták a tesztek. A bejelentés azonban nemcsak Spanyolországban, hanem az uniós zöldségtermelőknél is válságot okozott. A múlt vasárnap aztán az alsó-szászországi tartományi hatóságok bejelentették, hogy a járvány terjedéséért az ország északi részén fekvő Bienenbüttel egyik biokertészeti üzeme, illetve az ott termesztett növényi csíra a felelős.

Forrás: AFP

Ezután szerdán visszatért az uborkagyanú, egy magdeburgi kukában talált uborkamaradványokon ugyanis kimutatták a hasmenésjárványt okozó baktériumot, bár a hatóságok elismerték, hogy a kukában is rákerülhetett a kórokozó az ételmaradékra. Péntek reggel a német egészségügyi miniszter azt nyilatkozta a ZDF televíziónak, hogy továbbra sem ajánlatos az uborka, a paradicsom, a saláta és a csíra fogyasztása, a hatóságok ugyanis több szálon nyomoznak annak felderítésére, hogyan terjed a különlegesen veszélyes és agresszív EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés.

Nem a halálos veszélyt jelentő kólibaktérium-törzs fertőzte meg azt a 25 éves férfit, akit a kelet-szlovákiai Kassán ápolnak - közölte pénteken a szlovák tiszti főorvos. A beteg székletében talált E. coli-törzs nem produkálja azt a méreganyagot, amely külföldön a haláleseteket okozta. "Minden teljesen másképp mutatkozik, mint Németországban" - mondta a főorvos. A beteget hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) Eperjesről szállították a kassai Louis Pasteur Kórházba, ahol szerdán este kólibaktériumot mutattak ki a vérében. Még Eperjesen a székletében is találtak kólibaktériumot. A páciens állapotát már sikerült stabilizálni - mondta a kórház főorvosa.