Egyre feszültebb a szíriai helyzet

Vágólapra másolva!
Dzsiszr as-Sugúr városába tankokkal vonul a szíriai hadsereg, több mint négyezer civil Törökországba menekült, közben katonák is dezertáltak.
Vágólapra másolva!

A szíriai hadsereg szombaton tankokkal vonult Dzsiszr as-Sugúr bejárataihoz - mondták el helyi lakosok. A kormány előző nap bejelentette, hogy katonai műveletet kezd a Damaszkusztól 330 kilométerre található Idleb kormányzóságban, ahol Ddzsiszr as-Sugúr is található. A televízió tudósítása szerint "a hadsereg egységei megkezdték feladatuk teljesítését, hogy ellenőrzésük alá vonják a Dzsiszr-es-Sugúrral szomszédos falvakat, és őrizetbe vegyék a fegyveres csoportok tagjait".

Az Egyesült Államok elítélte a vérontást

Közben a szíriai erők pénteken is több tucat tüntetővel végeztek országszerte. Az Egyesült Államok az erőszakos cselekmények azonnali beszüntetését követelte, és közleményében határozottan elítélte, hogy a szíriai kormány pénteken "mértéktelen erőszakot" alkalmazott.

A helyzet rendkívül feszült, ma is sokan Törökország felé vették az irányt, így már 4300-ra emelkedett azok száma, akik a szomszédos államban kerestek menedéket a tomboló erőszak elől.

Katonák szöknek meg a hadseregből, és borzalmakról mesélnek

Közben dezertáló katonákról érkeznek a hírek. Négy, a szíriai hadseregből Törökországba menekült katona mesélt vérfürdőről, halálfélelemről és fenyegetettségről.

Egyikük, Tahal al-Lús mesélt az 50 ezer lakosú ar-Rasztanban történt tisztogatásról, amely miatt három nappal ezelőtt végül a dezertálás mellett döntött.

"Azt mondták nekünk, hogy fegyveresek vannak ott, de amikor odaértünk, láttuk, hogy egyszerű civilekről van szó. Kiadták a tűzparancsot" - magyarázta a katona. "Mikor benyomultunk a házakba, mindenkire tüzet zúdítottunk, nem néztük, fiatal-e, vagy idős. Volt, hogy férjük és gyermekeik előtt gyalázták meg a nőket."

Egy másik dezertőr katonát, Mohamed Mirván Halefet is behívták, egységét a Törökországgal határos Idlib tartományba vezényelték. Őt sem hagyja nyugodni, hogy mészárszékké változtatták hazáját, és őt is rémképek üldözik.

"Kicsivel előttem egy hivatásos katona elővette kését, és különösebb ok nélkül egy civil koponyájába vágta" - borzongott meg Halef. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egységét június 7-én a szomszédos Sarakib városába vezényelték, és a hadsereggel együtt menetelő milíciák tüzet nyitottak az emberekre. "Amikor elkezdtek lövöldözni, eldobtam a puskámat, és menekülőre fogtam" - vallotta be a fiatalember. Halef szerint 20-25 emberrel végeztek akkor.

Testvérének, Ahmed Halefnek a homszi vérfürdő után lett elege: "Miután láttam, hogy módszeresen gyilkolják az embereket, megértettem: ez a rezsim bármeddig képes elmenni".

Valid el-Halef szólt az engedetlenség veszélyeiről. "Hatan fogták menekülőre előttünk, de a feletteseink lelőtték őket" - mondta. A férfi tucatnyi fegyvertársával mégis inkább az életét kockáztatta, de nem indult harcba Homsz ellen. "Tudtam, hogy ha megszálljuk a várost, sokakat meg kell majd ölni. Mindannyian más úton indultunk el" - emlékezett vissza. A katona Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének végét jósolja.

"Minden katona, akit ismerek, az idegösszeomlás szélén áll. Vagy menekülnének, vagy átpártolnának" - magyarázta Valid el-Halef. "Az lesz a vége, hogy minden katona hazamegy védelmet biztosítani a családjának."

Lús ennél sötétebben látja a jövőt: "Ez a rezsim nem fog meghátrálni attól, hogy Damaszkusz ellen fordítsa rakétáit. Akkor aztán mindennek vége lesz".