Újabb harcok robbantak ki a líbiai fővárostól nem messze

Vágólapra másolva!
Ez-Zavíjánál zajlanak az összecsapások a felkelők és a kormányerők között. A várost márciusban a felkelők elfoglalták, de később a kormánycsapatok visszavették, s most ismét a felkelők nyomulnak be.
Vágólapra másolva!

Harcok robbantak ki a líbiai felkelők és a kormánycsapatok között szombaton ez-Zavíja városánál, amely csak 50 kilométerre van Tripolitól nyugati irányban.

Ez-Zavíja volt a Tripolihoz legközelebbi város, amely a felkelők kezébe került a líbiai felkelés során. A kormányerők azonban viszonylag gyorsan, már márciusban visszafoglalták, s azóta itt nem voltak harcok. A felkelők egyik szóvivője szerint a város nyugati felének jelentős részét már az ő erőik ellenőrzik. A harcok nyomán a kormánycsapatok lezárták azt a főútvonalat, amely Tripoliból Tunézia felé vezet, s amely kulcsfontosságú a Kadhafi-rendszernek menő utánpótlás-szállítmányok szempontjából.

A kormányerők eközben - most első ízben - tüzérséggel lőtték a világörökség részének számító Ghadames városát 600 kilométerre délnyugatra Tripolitól, ezzel egyes megfigyelők szerint új frontot nyitva a harcokban. A támadás a felkelők szerint megtorlás volt azért, hogy szerdán kormányellenes tüntetés volt a főként berberek lakta, mindössze hétezer fős oázisvárosban. Egyelőre nem tudni, hogy a "sivatag gyöngyeként" ismert óvárost is találatok érték-e.