Pakisztán hajlandó megtámadni a tálibokat

Vágólapra másolva!
Pakisztán belegyezett abba, hogy lecsapjon azoknak a táliboknak és más lázadóknak a rejtekhelyére, akik pakisztáni területről támadják Afganisztánt, és nem hajlandóak részt venni az akadozó béketárgyalásokon - közölték vasárnap afgán illetékesek újságírók előtt.
Vágólapra másolva!

Mohammed Mahszúm Sztanikzaj, az afgán elnök által létrehozott hetvenfős nagytanács, az úgynevezett békedzsirga titkára elmondta, hogy szombati pakisztáni látogatásán a Hamid Karzai államfő által vezetett küldöttség azt kérte az iszlámábádi vezetéstől, tegye lehetővé a lázadók számára, hogy részt vehessenek a tárgyalásokon, ha így kívánják.

Sztanikzaj hangsúlyozta: a pakisztáni hatóságokkal folytatott megbeszélésen világosan közölték, hogy azokat a tálibokat, akik csatlakozni akarnak a béke- és megbékélési folyamathoz, segíteni kell, és felszólították az afgán lázadók támogatásával vádolt pakisztáni vezetőket, hogy a tárgyalásokat elutasító lázadókról "vegye le a kezét".

Vahíd Omár, Karzai szóvivője hozzátette, hogy a pakisztáni fél gyakorlati intézkedésekre tett ígéretet az ügyben, de konkrét részletekre nem tért ki. Pakisztáni részről nem erősítették meg a négyoldalas megállapodás aláírását.

Az afganisztáni harcok fokozódásával és a tálibok által a civil lakosság elleni pokolgépes merényletek számának növekedésével egyre erősebb az igény a béketárgyalásokra. 2007 óta az idei május volt a legvéresebb hónap. Barack Obama amerikai elnök azt tervezi, hogy júliusban megkezdik az amerikai katonák kivonását, ha a feltételek ezt lehetővé teszik. A NATO-csapatok a tervek szerint 2014 végéig vonulnának ki Afganisztánból.