Tankokkal ostromolták meg a kormányerők a lázadó szíriai várost

Vágólapra másolva!
Harci helikopterekkel és tankokkal ostromolta meg a szíriai hadsereg a török határ közelében található Dzsiszr al-Sugúr városát, amelyet a szíriai média szerint korábban lázadó fegyveresek kerítettek hatalmukba. A katonák bevonultak a városba, rengeteg embert letartóztattak, és este a kormány a teljes ellenőrzése alá vonta a várost. A durvuló harcok és mészárlás elől ezrek menekültek Törökország felé.
Vágólapra másolva!

Vasárnapra virradó éjszaka támadást indított a szíriai hadsereg az ellen az észak-szíriai város ellen, ahol a múlt héten állítólag százhúsz rendőrt öltek meg lázadó fegyveresek. A tankokkal és helikopterekkel felvonuló kormányerők Bassár al-Aszad elnök fivérének vezetésével ostrom alá vették a várost, amelyet fegyveres csoportok védenek.

Este már arról szóltak a hírek, hogy a kormány teljes ellenőrzése alá vonta Dzsiszr al-Sugúr városát, a hadsereg átvette az irányítást. Egyelőre nem lehet tudni, hányan haltak meg a harcokban. Az előző napokban a mintegy 15 000 fős hadsereg a környező falvakat lőtte és foglalta el sorra.

A szír állami tévé beszámolója szerint heves harcok folytak a "fegyveres bandák" és a hadsereg között. A jelentések szerint legalább ketten meghaltak, és a katonák rengeteg embert őrizetbe vettek. A BBC-nek helyiek és aktivisták azt mondták, hogy Dzsiszr al-Sugúrt kora reggel bombázni kezdték, majd dél és kelet felől elhúzódó támadást indítottak mintegy kétszáz katonai járművel. "A dél felől jövő tankok véletlenszerűen lövöldöztek, és géppuskasorozatokat szórtak az egész városra" - mondta egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek.

A jelentések szerint az elnök testvére, Maher al-Aszad által vezetett katonák a szíriai hadsereg elit alakulatát képezik. Az nem egyértelmű, hogy a katonák mekkora ellenállásba ütköztek, mivel az ostromlott városból és környékéről ezrek menekültek el Törökország felé. Egy menekült a Reutersnek azt mondta, hogy a hegyeken át, egy földúton jutott ki a motorjával, a városban szerinte alig maradt valaki.

Az iráni Press TV a szír hivatalos médiát idézve azt írja, hogy erőszakos összecsapások voltak a városban és a környékén állomásozó fegyveres csoportokkal, akik közül páran el tudtak menekülni. Egy menekült a Reuters tudósítójának fotókat is mutatott emberekről, akiket állítása szerint Dzsiszr al-Sugúr környékén lőttek le. Néhány dezertáló szír katona arról számolt be, hogy a hadsereg kegyetlen mészárlásokat követett el a kisebb településeken (erről itt olvashat).

A támadást megtorlásnak szánták azért a múlt heti rajtaütésért, amelyben a szíriai tévé szerint lázadó fegyveresek megöltek mintegy százhúsz rendőrt. A városban állítólag a rendőrség központját és több kormányépületet is elfoglaltak a fegyveresek, bár továbbra sem egyértelmű, hogy kik voltak azok. A városból érkező, meg nem erősített jelentések szerint a szír biztonsági erők mintegy ötven tagja állt át a tüntetők oldalára, mert nem voltak hajlandóak a civilekre támadni. A rendőrök halála után a szíriai belügyminiszter közölte, hogy kemény válaszra számíthat a város.

Az Észak-Szíriában folyó hadműveletek során a kormányerők több kisebb települést is elfoglaltak, és több helyen felégették a földeket, lebuldózerezték a házakat (erről itt olvashat). A támadás elől ezrek menekültek át Törökországba, a BBC szerint szombatig 4300 menekültről tudtak, de a szám vasárnapra jelentősen tovább nőhetett.

Forrás: AFP/Mustafa Ozer
Menekülttábor Törökországban

Amerikai tisztviselők szerint a hadművelet humanitárius válságot teremtett, és a Nemzetközi Vöröskereszt bevonását sürgették. A határ török oldalán két menekülttábor már teljesen megtelt, és a harmadik is majdnem tele van már. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint Törökország jól kezeli a krízist, de a helyszínen híján vannak a sátraknak, takaróknak és orvosi felszerelésnek is - írja a BBC.