Harminckét feltételezett kiberbűnözőt tartóztattak le Törökországban

Vágólapra másolva!
Kormányzati portálok elleni hackertámadás gyanújával vettek őrizetbe harminckét feltételezett számítógépes kalózt Törökországban. Állítólag kapcsolatban állnak egy nemzetközi hackerhálózattal, amely támadást intézett kormányzati portálok ellen azért, mert a hatóságok meg akarják szűrni az internetes tartalmakat.
Vágólapra másolva!

Harminckét feltételezett számítógépes kalózt tartóztattak le Törökországban vasárnap, miután tucatnyi városban tartottak razziákat olyan hackerek után kutatva, akik kapcsolatban állhatnak az Anonymous csoporttal. A szervezet a múlt héten kibertámadást intézett a török miniszterelnöki hivatal, a parlament, illetve a távközlési felügyelet honlapja ellen.

Az Anonymous csoport az úgynevezett DDoS (Distributed Denial of Service) módszerrel intézi támadásait, vagyis az irányítása alá vont számítógépekről egyszerre próbál belépni a kiszemelt honlapokra, ilyen módon túlterheli az oldalakat kiszolgáló szervert, és a honlapok elérhetetlenné válnak. Az akcióban több száz ember vesz részt a világ minden tájáról. A csoport célja az, hogy a világháló továbbra is nyitott hely maradjon, amely mindenki számára cenzúra nélkül elérhető.

A múlt pénteken Spanyolországban letartóztatták feltehetően ugyanennek a szervezetnek a három tagját, akik kormányzati és vállalati honlapokat támadtak meg. Az El Mundo című spanyol napilap azt írta internetes kiadásában, hogy vasárnapra virradóra bosszúból számítógépes kalózok több mint egy órára megbénították a spanyol rendőrség honlapját.

Az utóbbi időben több hackertámadás is történt, legutóbb az IMF számítógépeit támadták meg. A hackerek valószínűleg megpróbáltak beépülni a szervezet levelezési rendszerébe, hogy nem nyilvános gazdasági adatokhoz férjenek hozzá. Az elszaporodó kibertámadások miatt az EU tagállamai épp a napokban döntöttek úgy, hogy szigorítják a kiberbűnözők büntetését. Az egyezség szerint minimum öt év börtönt kaphat, aki ilyen jellegű bűncselekményt követ el (erről itt olvashat részletesen).