Olasz sajtó: Berlusconi belebukhat a referendumba

Vágólapra másolva!
Eltérő módon ítélik meg az olasz sajtóban a vasárnap és hétfőn tartott népszavazás eredményét, ahol a voksolók elsöprő többsége elutasította a Silvio Berlusconi főbb programpontjait. Az ellenzéki lapok a kormány összeomlásáról írnak, míg a Silvio Berlusconihoz kötődő újságok szerint az emberek félelme győzött a népszavazáson, ami nincs kihatással a kormány jövőjére.
Vágólapra másolva!

"Ha az önkormányzati választás pofon volt a jobbközépnek, akkor a referendum eredménye kiütéses győzelemmel ér fel" - vélekedett a Corriere della Sera című olasz lap kedden az olasz népszavazási eredményeiről. "Az urnákban megbukott a politika" - írta az Il Sole 24 Ore nevű üzleti lap, amely szerint berobbant a puskaporos hordó egy stagnáló gazdaság stagnáló politikája alatt.

A La Reppublica címlapján "Összetört a varázsfuvola" címmel jelent meg vezércikk, melynek írója szerint az olaszok húsz év után nem követik többé Berlusconi muzsikáját. "Széles körű és tudatos forradalom bontakozik ki, amely először kiszorította a jobboldalt a nagyobb városokból, majd felgyorsította a megrekedt berlusconizmus végének közeledtét" - áll a cikkben. "Ki győzött?" - tette fel a kérdést a La Stampa. "A végtelen harag és a remény győzött, polgárok ezrei egyesültek a közösségi hálókon létrejött új választói csoportokban" - írta a lap elemzője.

MIndezekkel szemben a miniszterelnök családjának tulajdonában lévő napilap, az Il Giornale azt írta, hogy tévednek azok, akik szerint a referendummal mellbe döfték a kormányt. Szerintük az emberek félelme győzött a népszavazáson.

A választásra jogosultak közel 57 százaléka vett részt Olaszországban a vasárnap és hétfőn tartott referendumon, amelyen a szavazók 94 százaléka elutasította, hogy ismét atomerőművekből nyerjenek energiát, 95 százalék a vízszolgáltatás privatizációja ellen foglalt állást. Ugyancsak 95 százalék úgy vélte, a kormány tagjai nem kaphatnak felmentést az alól, hogy részt vegyenek az ellenük indított bűnvádi eljáráson.