Könnygázzal oszlatták a megszorítások ellen tiltakozókat Görögországban

Görögország, tüntetés, gazdasági megszorítások, Athén, könnygáz
Vágólapra másolva!
Általános sztrájkot hirdettek meg Görögországban szerdára a szakszervezetek a kormány újabb megszorító csomagja miatt. Közben több tízezer tüntető gyűlt össze az athéni parlament előtt, hogy tiltakozzanak a takarékossági intézkedések ellen. Demonstrálók egy csoportja összecsapott a rendőrséggel, a hatóságok könnygázzal oszlatták a tömeget.
Vágólapra másolva!

Szinte teljesen megbénult az élet szerdán Görögországban, ahol általános munkabeszüntetést tartanak, mert a kormány újabb megszorító csomagot tervez. Az athéni parlament előtt több tízezer tüntető kezdett demonstrációba a korrekciós intézkedések miatt. A tüntetők egy része Molotov-koktélokkal, kövekkel és joghurtosdobozokkal dobálta meg az országgyűlést védő rendőröket, mire azok megkezdték a demonstráció feloszlatását, melynek során könnygázt is bevetettek.

A fővárosban ostromállapotok uralkodtak a parlament környékén, nagyjából ötezer rendőrt vezényeltek az utcára, köztük több száz rohamrendőrt és ugyanennyi motoros rendőrt. A hatóságok kordonokkal és buszokkal vontak barikádot a parlament köré, hogy a képviselők meg tudják közelíteni az épületet.

A munkabeszüntetés reggel kezdődött, egyebek mellett a vonat-és kompjáratokra, a tömegközlekedésre, a minisztériumokra, a helyi önkormányzatokra, az állami vállalatokra - például az elektromos művekre - valamint több bankra terjed ki. Zárva vannak az iskolák, a kórházakban csak sürgősségi ellátást végeznek, és sztrájkolnak az újságírók is. A nap folyamán csatlakoznak a demonstrálókhoz a boltosok, kisiparosok is. A légiirányítók viszont ezúttal nem vesznek részt a sztrájkban.

A magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete, valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mellett a főként az interneten szervezkedő "Felháborodott polgárok" csoportja is részt vesz az akcióban. Ők egyébként már több mint három hete minden nap megjelennek Athénban a parlament épülete előtt, és a politikusokat szidalmazzák. A két szakszervezeti szövetség közös közleményében az újabb, "kemény és igazságtalan" megszorító intézkedések azonnali visszavonását követelte.

Forrás: AFP/ANgelos Tzortzinis
Athénban könnygázal oszlatták a megszorító intézkedések ellen tüntető tömeget. További képekért kattintson a fotóra!

A görög kormány további megszorító intézkedéseket tervez, amelyekre azért van szükség, hogy az ország megkaphassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit. Az eddigi intézkedések nem hozták meg a nemzetközi hitelezők által elvárt eredményeket, ezért további lefaragásokra van szükség. Az új program újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba, és mintegy 50 milliárd eurós privatizációt is magában foglal.