Lemondott kongresszusi mandátumáról az erekcióügy főszereplője

Vágólapra másolva!
A szexbotrányba keveredő Anthony Weiner lemondott képviselői posztjáról. A 46 éves demokrata politikus távozását sürgette korábban Barack Obama elnök és John Boehner, a képviselőház elnöke is.
Vágólapra másolva!

Demokrata kollégái részéről mind nagyobb nyomás nehezedett Anthony Weinerre, aki most úgy döntött, lemond kongresszusi képviselői székéről. A New York-i polgármesteri posztért is bejelentkező demokrata politikusról néhány héttel ezelőtt jelent meg egy illetlen alsónadrágos fotó. Weiner később bevallotta, hogy több nőnek is küldött szeméremsértő felvételeket.

A The New York Times című amerikai lap arról számolt be, hogy Weiner már szerda este tájékoztatta a lemondás tervéről Nancy Pelosi kaliforniai és Steve Israel New York-i képviselőt. Az újság emlékeztetett rá, hogy a demokrata képviselők csütörtökön készültek egyeztetni arról, visszavonják-e Weiner bizottsági megbizatásait. Ezzel lényegében ellehetetlenítenék politikai tevékenységét. Pelosi etikai vizsgálatot is kezdeményezett a képviselő ellen. Ez azonban várhatóan meghiúsul a csütörtöki bejelentés után.

A képviselő az után döntött a lemondásról, hogy beszélt feleségével, Huma Abedinnel, aki egyébként Hillary Clinton külügyminiszter asszisztense. Anthony Weiner, aki New Yorkban, sajtótájékoztató keretében jelentette be lemondását, nyilatkozata elején és végén is bocsánatot kért mindenkitől, de elsősorban állapotos feleségétől, akivel nem egészen egy évvel ezelőtt kelt egybe.

Weiner két évtizeddel ezelőtt lett politikus, amikor bejelentette, hogy elindul a választásokon a New York-i városi tanácsi képviselőségért. 1992-ben, 27 évesen, a város történetében fiatalon, el is nyerte a széket. Anthony Weinert hét alkalommal választották meg szövetségi képviselőnek.

A demokrata vezetés attól tartott, hogy ha nem távozik, az Anthony Weiner körül kibontakozott kínos botrány komoly akadálya lesz annak, hogy a párt a jövő évi választásokon visszaszerezze a többséget a képviselőházban.