Ajman az-Zavahrit választották az al-Kaida új vezérének

Vágólapra másolva!
Az évek óta Oszama bin Laden helyetteseként dolgozó Ajman az-Zavahri lesz az al-Kaida terrorszervezet új vezetője. A kiválasztásról egyelőre nem tudni pontos részleteket, az erről szóló közleményt a szervezet egyik internetes oldalára tették fel.
Vágólapra másolva!

Ajman az-Zavahrit nevezték ki az al-Kaida új vezérének. Az erről szóló hírt egy, a szervezethez tartozó honlapon közölték csütörtökön - írja a BBC brit csatorna online oldala. A terrorszervezet nem árult el részleteket arról, pontosan miként zajlott Zavahri kiválasztása, annyit közöltek, hogy a hamarosan hatvanadik életévét betöltő férfi méltó utódja lesz a "mártírhalált halt" bin Ladennek - írja a The Washington Post online kiadása.

Zavahri évek óta Oszama bin Laden helyettese volt, és egyesek úgy vélik, az egyik szellemi atyja lehetett a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államok elleni terrorcselekményeknek. A férfi alig egy héttel ezelőtt figyelmeztetett rá, hogy bin Laden a sírból is folytatni fogja USA-ellenes tevékenységét. Még 2008-ban felröppent a hír, hogy egy amerikai légi csapásban megsebesült vagy életét vesztette Pakisztánban, de ez később nem bizonyosodott be. 2006-ban a pakisztáni hadsereg indított légi csapást az afgán határ közelében lévő területen, amelynek célpontja beszámolóik szerint Zavahri volt, de hiába jött hír a haláláról, nem bizonyult valósnak. 2004-ben felröppent elfogásának híre, de az is kacsa volt, ahogy az az ugyanebben az évben megjelent információ arról, hogy a pakisztáni hadsereg egységei bekerítették. Az ellene indított támadások azonban komoly sebet ejtettek rajta. Egy 2001. decemberi bombázásban feltehetőleg meghalt a felesége és több gyereke is.

Zavahri mindent megtett, hogy a figyelem középpontjában maradjon, nem véletlenül nevezték az al-Kaida hangjának. Számtalan video- vagy hangfelvételen üzent üldözőinek, az egyik fő ellenségének tartott USA-nak, vagy épp a muszlim világnak. Rendre harcra szólított fel, hol az USA, hol Izrael ellen, vagy épp Afganisztán felszabadítását követelte, de személyes üzeneteket is küldött. 2008-ban, választási győzelme után lenégerezte Barack Obama amerikai elnököt, akit egyúttal azért marasztalt el, mert szerinte hátat fordított apja hitének. 2004-ben még Magyarországot is megemlítette, támadásokra szólítva fel ellene a hithű muszlimokat az afganisztáni szerepvállalás miatt.

Az al-Kaida vezetésének átvételére sokáig esélyesnek tartott Szaif al-Adelt még május végén nevezte ki a szervezet ideiglenes irányítójának egy szűk körű tanács. Ő korábban a szervezet vezetőinek rangsorában a harmadik helyen állhatott, és noha keveset tudni róla, állítólag világszerte kiemelkedő tiszteletnek örvend az iszlamista milíciák körében. Az 50 év körüli férfi pályafutását az egyiptomi hadsereg különleges alakulatánál kezdte, 1987-ben ezredes lett, majd az al-Kaida katonai vezetőjévé vált. Felvett neve azt jelenti, az "igazság kardja". Al-Adelt az USA azzal vádolja, hogy ő volt az egyik kitervelője a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetségek elleni merényleteknek, amelyekben több mint 200 ember vesztette életét. Szaif al-Adel az al-Kaida többi vezetőjével közösen dolgozott a 2001. szeptember 11-ei támadás tervein az 1990-es évek végén.