Laborban állíthatták elő a hasmenésjárvány kórokozóját egy orosz genetikus szerint

Vágólapra másolva!
Nem fejlődhetett ki természetesen úton az a kórokozó, amely a több halálos áldozatot szedő hasmenésjárványt okozta - állítja Alekszandr Baranov, az Orosz Tudományos Akadémia genetikusa. Szerinte a baktérium egy biotechnológiai társaság laboratóriumából származhat.
Vágólapra másolva!

Semmi köze a hétköznapi zöldségekhez annak a baktériumnak, amely hasmenésjárványt okozott Németországban - közölte a Komszomolszkaja Pravda című lap csütörtöki számában Alekszandr Baranov, az Orosz Tudományos Akadémia genetikusa.

"A kórokozó genetikai vizsgálata után kiderült: Dél-Afrikából származik, de genetikai állományát módosították, hogy ellenálló legyen az antibiotikumokkal szemben" - mondta el a genetikus, aki szerint egy biotechnológiai vállalatnál történhetett szivárgás. Alekszandr Baranov furcsának találja, hogy éppen egy németországi biofarmon jelent meg ez a baktérium. "Ez akár a biotermelés elleni provokáció is lehet" - mondta.

Német hatóságok azt közölték, még keresik a fertőzés elsődleges forrását, de már kiderült, hogy a kórokozó ártalmatlanná tehető, ha az ennivalót két percre, legalább 70 Celsius-fokos hőmérsékletű vízbe teszik.

Oroszország június elején jelentette be, hogy megtiltja az Európai Unióból származó zöldségek bevitelét az országba a hasmenésjárvány miatt.