Mladic a szerb állammal fizettetné ügyvédi költségeit

Vágólapra másolva!
Törvényszéki védelme költségeinek átvállalását és családtagjai hágai utazási kiadásainak fizetését várja Ratko Mladic, háborús bűnökkel vádolt volt hadseregparancsnok a szerb államtól.
Vágólapra másolva!

A háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok azt várja, hogy Szerbia átvállalja törvényszéki védelmének a költségeit, és fedezni fogja családtagjai hágai utazásainak a kiadásait is - írja a dpa német hírügynökség a Blic című belgrádi lapra hivatkozva. Mladic családja írásbeli kérést intézett Szerbiához és a boszniai Szerb Köztársasághoz a költségek átvállalása miatt. Arra kérték a belgrádi kormányt, hogy döntse el, az államnak segítenie kell-e vagy sem az állampolgárainak - mondta a hágai őrizetben levő volt tábornok ügyvédje.

Ratko Mladicot, akit tizenhat év bujkálás után május végén tartóztattak le, a hágai törvényszék egyebek mellett a 43 hónapig tartó szarajevói ostrom alatt tízezer civil megölésével, a srebrenicai mészárlással, közel nyolcezer muszlim módszeres meggyilkolásával vádolja. A volt boszniai szerb hadseregparancsnokot egy vajdasági faluban, a Nagybecskerek járásban fekvő Lázárföldön fogták el. A "balkán mészárosaként" emlegetett Mladic bujkálása idején nem álcázta magát, nem növesztett szakállt, de rossz egészségi állapota miatt szinte felismerhetetlenül megöregedett.