Internetezett a baleset előtt a magyar diákok hajójának ütközó tólóhajó kormányosa

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonon beszélt, internetezett és SMS-eket küldött munka közben a tavaly júliusban balesetet szenvedett philadelphiai tolóhajó kormányosa és fedélzeti matróza - derült ki a washingtoni közlekedésbiztonsági hatóság végleges jelentéséből. A balesetben két magyar diák életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a tolóhajó kormányosa a felelős a tavalyi philadelphiai hajóbalesetért, melyben két magyar diák vízbe fulladt: a férfi több mint két órát internetezett és huszonegy mobiltelefon hívást fogadott a Delaware folyón történt baleset előtt - derül ki a washingtoni közlekedésbiztonsági szervezet kedden nyilvánosságrahozott végleges jelentéséből. A kormányos akkor is éppen telefonált, amikor a kacsahajó kapitánya rádión megpróbálta figyelmeztetni őt arra, hogy az útjukba kerültek. A férfi azzal magyarázta a gyakori hívásokat, hogy fiának megromlott az egészségi állapota, ezért intézkednie kellett. A jelentésében az áll, hogy a tolóhajót irányító férfi az alsó kormányosi állásban tartózkodott, így a segítséget kérő sétahajót nem is láthatta. A dokumentum azt is írja, hogy mozgásképtelen turistahajó fedélzetén lévő matróz SMS üzeneteket küldött a tragédiát megelőzően.

Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvéd elmondta, hogy a tolóhajó tulajdonosának belső szabálykönyve tiltja ugyan az alkalmazottak számára a munka közbeni mobiltelefon-használatot, ám a cég nem követelte meg ennek betartását. Nem sikerült peren kívül megállapodni a kártérítésről a tolóhajó üzemeltetőivel, ezért szeptemberben bíróság elé kerül az ügy - közölte Peter Ronai, aki szerint 1,6 millió dollárt vagy ennél nagyobb összeget is megítélhetnek a az elhunyt diákok hozzátartozóinak.

A szerencsétlenül járt hajón egy mosonmagyaróvári gimnázium diákcsoportja utazott. A balesetben két magyar diák életét vesztette.