Csalás miatt börtönbüntetésre ítéltek egy magyar kamionost Walesben

Vágólapra másolva!
Szabadságvesztésre ítéltek Walesben egy magyar kamionost, aki a helyi hatóságok szerint az előírt pihenőidő nélkül hajtott Magyarországról kétezer kilométert, és ennek leplezésére meghamisította a jármű menetíró készülékének (tachográf) adatait.
Vágólapra másolva!

A Daily Post című helyi újság szerint a magyar sofőrt az északnyugat-walesi Bangor városa előtt állították meg, és csalás, valamint a tachográfadatok megőrzésének elmulasztása miatt 12 heti elzárásra ítélték.

A közlekedésbiztonsági előírások betartatásáért felelős brit hatóság (VOSA) területi igazgatója, Dave Collings a lapnak elmondta: ebben az esetben nem arról van szó, hogy a járművezető parkolóhelyet keresve néhány perccel túllépte az engedélyezett menetidőt. Collings szerint a sofőr a magyarországi lerakat elhagyásának pillanatától próbálkozott a hatóságok félrevezetésével - hamis iratokkal, valamint egy mágneses szerkezettel, amellyel a tachográf működését igyekezett befolyásolni.

A VOSA helyi vezetője szerint a kirótt börtönbüntetés is mutatja, hogy a brit hatóságok és a bíróságok nem fogják elnézni, ha valaki ilyen mértékben figyelmen kívül hagyja a közlekedési szabályokat. Hozzátette: fáradt sofőrök már számos - nem egyszer végzetes következményekkel járó - balesetet okoztak Észak-Wales útjain.

A lap beszámolója szerint a magyar kamiont a múlt hónapban állították meg rutinellenőrzés során az A55-ös walesi országúton. A rendőrségi vizsgálat után a 32 éves magyar gépkocsivezető Caernarfon városának magisztrátusi bírósága elé került, ahol elismerte vétkességét az ellene felhozott, csalásról és a megfelelő tachográfadatok megőrzésének elmulasztásáról szóló vádban. A 12 heti szabadságvesztés mellett a sofőrt egy évre eltiltották a járművezetéstől is.