Kínai könnygázzal készül Észak-Korea az esetleges felkelésekre

Vágólapra másolva!
A közel-keleti és az észak-afrikai népfelkelésekhez hasonló megmozdulásoktól tart Észak-Korea. Erre utal, hogy különleges rendőri egységet hozott létre, és nagy mennyiségben vásárolt kommandós védőöltözetet Kínából.
Vágólapra másolva!

Zavargások esetén bevethető rendőrségi felszerelést vásárolt az utóbbi hónapokban Észak-Korea Kínától - állítja a dél-koreai Jonhap hírügynökség, amelyet a BBC brit közszolgálati médium idéz. Meg nem nevezett források szerint könnygázt, védősisakokat és védőpajzsokat szerzett be Phenjan az északkelet-kínai Senjang városban. A Jonhap információi szerint Észak-Korea országos rohamrendőr-hálózatot épített az esetleges zavargások elfojtására.

Az ENSZ szerint Észak-Korea komoly élelmiszerhiánnyal néz szembe. A kommunista országban a vezetés mindent megtett, hogy elzárja az embereket a legutóbbi közel-keleti és észak-afrikai felkelésekről szóló hírektől.

Az országban 2009-ben balul ütött ki a koreai pénz, a von 1:100 arányú denominálása, amelyet a feketekereskedelem letörésének szándékával hajtottak végre. A "reform" nyomán megbénult a piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki. Ennek ellenére nem alakult ki szervezett ellenállás a rendszer ellen.

A mostani észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il 1994 óta irányítja vaskézzel a 24 milliós lakosságú országot, és nem tűri el az ellenkezést. Emberjogi csoportok azzal vádolják, hogy nyilvános kivégzésekkel igyekszik elhallgattatni a belső kritikát.

Az észak-koreai vezetés egyébként nemcsak az esetleges zavargásokra készül, hanem a kommunista rendszer megalapítója, Kim Ir Szen születésének a századik évfordulójára is. A jövő évi rendezvényeken Észak-Korea erejét és gazdagságát is ünnepelik majd.