Titokban tárgyal egymással Izrael és Törökország egy izraeli lap szerint

Vágólapra másolva!
A kiutat keresi a diplomáciai válságból Izrael és Törökország a Háárec nevű izraeli lap szerint. A török államfő korábban, a Mavi Marmara török segélyhajó elleni, kilenc halottal járó tavalyi izraeli fellépés után kijelentette, hogy régi stratégiai szövetségeséhez fűződő viszonya már sohasem lesz a régi.
Vágólapra másolva!

Izrael és Törökország titokban tárgyalásokat folytat, kiutat keresve a két ország közötti diplomáciai válságból - írta keddi számában a Háárec című izraeli napilap. Az újság szerint, amely egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú izraeli illetékest idéz, az Egyesült Államok is támogatja ezeket az erőfeszítéseket.

A titkos megbeszélések Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy megbízottja és Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár-helyettes között zajlanak - tette hozzá a Háárec.

Egy másik izraeli vezető újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy "Izrael az egészséges és pozitív kétoldalú kapcsolatok helyreállítását óhajtja, amelyek mindkét fél érdekében állnak". Nem volt hajlandó részleteket közölni a titkos kapcsolatfelvételről, csak annyit mondott még, hogy "sajnáltuk a két ország kapcsolatainak megromlását".

A baloldali lap említést tett egy másik izraeli-török tárgyalásról is: annak az ENSZ-vizsgálóbizottságnak az izraeli és török tagja között, amely a Mavi Marmara török segélyhajó elleni izraeli fellépéssel foglalkozik. A több hajóból álló flotilla tavaly májusban segélyt akart eljuttatni a Gázai övezetben élő palesztinoknak, de Izrael feltartóztatta a hajót, és az összecsapás során kilenc török állampolgár meghalt.

Az idén június 25-én, szombaton induló nemzetközi gázai segélyflottillához "technikai okokból" nem csatlakozik a Mavi Marmara - jelentette be a múlt héten a humanitárius expedíciót szervező csoport szóvivője. Hozzátette, hogy összesen tíz hajót küldenek Gázába "a palesztin földsávot sújtó (izraeli) embargó hosszú távú megszüntetésére".

"Úgy véljük, pozitív döntés született, és reméljük, hogy az hozzájárul az Izrael és Törökország közötti kapcsolatok normalizálásához" - mondta vasárnap egy izraeli kormányilletékes a török hajó távolmaradására utalva. Megfigyelők emlékeztetnek Abdullah Gül török államfőnek a tavalyi hajóincidens után tett kijelentésére, miszerint az Izraelhez - Ankara régi stratégiai szövetségeséhez - fűződő viszony "már sohasem lesz ugyanolyan".