Több százan csaptak össze Belfast utcáin

Vágólapra másolva!
Zavargások törtek ki Belfast lojalista, protestáns kerületekkel körbevett katolikus, nacionalista városrészében. A Sinn Fein és a város polgármestere is provokációról beszél. Az összecsapásokban többen megsérültek.
Vágólapra másolva!

Lövések dördültek Belfastban, a nacionalista és a lojalista tüntetők összecsapásaiban. Egy protestáns lelkész a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalának azt mondta: két embert lelőttek az észak-ír főváros keleti részében.

A Sinn Fein ír republikánus párt szerint álarcos emberek indítottak összehangolt támadást a republikánus Short Strand környékén. A belfasti polgármester arról számolt be, hogy a lojalista területekkel körbevett városrész nacionalista lakosai közül többen megsérültek, egy férfi eszméletét vesztette, amikor fejen ütötték egy téglával. Niall O'Donnghaile is provokációról beszélt. Szerinte több százan vettek részt az összecsapásokban.

Nyugat-Belfastban mindeközben robbanószerkezetet dobtak egy rendőrségi autóra. Az incidensnek nincs sérültje, a területet azonban lezárták, és bombaszakértőket küldtek a helyszínre. A rendőrök lopott autót kerestek, amikor támadás érte őket.

Alan McCrum kerületi vezető főfelügyelő a BBC-nek hangsúlyozta: A rendőrség fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy csökkentse a feszültséget a környéken, és megakadályozza a zavargásokat. Egyben felkérte a városrész lakóit, hogy maguk is vegyék ki a részüket ebben a munkában.