A brit kormány az új atomerőművekre alapozza energiapolitikáját

Vágólapra másolva!
A fukusimai katasztrófa után az atomenergiával szemben megnyilvánuló bizalmatlanság ellenére Nagy-Britannia úgy döntött, hogy új atomerőműveket épít. A brit kormány nyolc helyszínt jelölt meg. Az új létesítményekre azért van szükség, mert a régi erőműveket sorra bezárják.
Vágólapra másolva!

Új atomerőművek építését tervezi Nagy-Britannia. A brit kormány nyolc helyszínt jelölt meg, ezek mind már meglévő nukleáris létesítmények mellett találhatók. A javaslatokat a parlament fogja megvitatni, és a miniszterek reményei szerint elfogadni.

A nukleáris energia biztonságosságát több európai országban is kétségbe vonták, miután márciusban a japán földrengés és szökőár következtében megsérültek a fukusimai atomerőmű reaktorai - emlékeztet a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Alig három hónappal a katasztrófa után Olaszországban elsöprő többség ellenezte népszavazáson, hogy az ország ismét atomerőművekből nyerjen energiát. A német kormány pedig úgy döntött, hogy 2022-ig fokozatosan lekapcsolja az atomerőműveit.

Az atomenergia kérdése a kormányalakításkor megosztotta a brit konzervatívokat és liberális demokratákat. A koalíciós megállapodás része volt, hogy a liberális demokrata szóvivő ellenezheti az új atomerőművek építését, míg a párt képviselői tartózkodhatnak a kérdésben.

Chris Huhne liberális demokrata energia- és klímapolitikai miniszter azóta az új atomerőművek ügye mellé állt.

A brit kormány azért is kényszerül új atomerőművek építésére, mert a régieket egymás után zárják be.