Etióp békenfenntartókat küldene az ENSZ Dél-Szudánba

Vágólapra másolva!
Több mint fél éve rendezetlen helyzetet rendezne és egy potenciális háborút előzne meg az ENSZ etióp békefenntartók Dél-Szudánba vezénylésével.
Vágólapra másolva!

Négyezer-kétszáz etióp békefenntartó telepítését engedélyezné a vitatott hovatartozású dél-szudáni Abyei területre az a határozat, amely tervezetét szerdán terjesztette az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az Egyesült Államok.

A dokumentum szerint a békefenntartókat az ENSZ égisze alatt vezényelnék Abiyeibe az észak- és dél-szudáni kormány minapi megállapodásával összhangban. A békefenntartó erőt, az UNISFA-t (United Nations Interim Security Force in Abyei) a terület biztonságának szavatolásával hatalmazná fel a BT. A határozattervezet 50 rendőr kiküldését is előirányozza.

Észak- és Dél-Szudán képviselői hétfőn állapodtak meg abban, hogy kivonják katonáikat a vitatott hovatartozású Abyei területéről, ahová etióp békefenntartókat fognak küldeni.

Abyei jövőjét a déli országrész függetlenségét eldöntő januári népszavazáson nem rendezték, s ez azóta is feszültség forrása. Az északi hadsereg május 21-én elfoglalta a terület központját, s emiatt tízezrek menekültek el onnan. A nemzetközi közösség attól tart, hogy nyílt háború robbanhat ki a termékeny, kőolajban gazdag terület miatt.

Dél-Szudán a tervek szerint hivatalosan július 9-én nyeri el a függetlenséget.