New Yorkban engedélyezték a melegek házasságát

Vágólapra másolva!
Pénteki szavazásán New York állam szenátusa megszavazta a melegek házasságát. Az erről szóló javaslatot csaknem elutasították, de végül néhány republikánus szenátor a demokratapártiak és a melegházasság mellé állt. New York a legnagyobb és legnépesebb amerikai állam, ahol már az azonos neműek is házasodhatnak.
Vágólapra másolva!

Szoros szavazati aránnyal, de engedélyezte New York állam szenátusa a meleg párok házasságát, ezzel New York lett a legnagyobb és legnépesebb amerikai állam, ahol az azonos neműek házasodhatnak. Péntek este született meg a döntés, a New York Times szerint azonban a jogszabály sorsa az utolsó pillanatig nem volt biztos.

Pénteken először az állam képviselőháza szavazott róla, és döntött a melegházasság támogatása mellett, és végül 33-29 szavazat arányban a republikánus többségű szenátus is megszavazta az azonos neműek házasságát engedélyező tervezetet. A szavazásnak helyet adó teremben óriási tömeg gyűlt össze a támogatókból és az ellenzőkből, de a New York Times szerint a hallgatóság csendben várta a fejleményeket.

A demokrata párti szenátorok egy kivételével mindannyian támogatták a javaslatot, és négy republikánus szenátor is melléjük állt. A szavazás intenzív és kiélezett kampányt követett, mind az ellenzők, mind a támogatók a néhány tucat szenátor döntését próbálták befolyásolni, akik gyakran nemcsak választópolgáraik, de barátaik egy részével is szembekerültek - írja a New York Times.

Forrás: MTI/EPA/Justin Lane
Ünnepelnek a New York-i melegek a döntés után

Saját bevallása szerint nehéz időszakon van túl például a buffalói republikánus szenátor, Mark J. Grisanti, akinek egyik fontos ígérete volt hivatalának elfoglalása előtt az azonos neműek házassága elleni küzdelem. Grisanti bevallotta, hónapokig gyötrődött, mielőtt belátta, hogy nem volt igaza. "Elnézést kérek azoktól, akiket megsértettem. Egyszerűen nem tagadhatom meg egyetlen embertől, adófizetőtől, munkástól, a saját kerületemnek vagy ennek az államnak egyetlen lakójától sem, hogy ugyanolyan jogai legyenek, mint nekem és a feleségemnek" - fogalmazott.

A törvényt előterjesztő demokrata párti kormányzó, Andrew Cuomo aláírta a jogszabályt, 30 napra rá köthetnek házasságok homoszexuálisok New York államban.

A parlamenti jóváhagyás egy nappal az után született, hogy Barack Obama amerikai elnök arra biztatta a törvényhozókat egy adománygyűjtő rendezvényen, hogy támogassák a homoszexuálisok jogait. A melegházasság legalizálásáért államról államra folytatott harc fontos kérdéssé vált a 2012-es elnök- és kongresszusi választás előtt. Más amerikai államok egész sorában utasították el a szavazók az azonos neműek házasságát, többek között népszavazás útján. Jelenleg összesen öt államban engedélyezik a melegházasságot: Connecticutban, Iowában, Massachusettsben, New Hampshire-ben és Vermontban.