Izrael elfogadja a német közvetítést a fogolycserében

Vágólapra másolva!
Az izraeli miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy elfogadja a német közvetítést kormánya és a palesztin radikális szervezet, a Hamász közötti fogolycseréről.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu kormányfő azt mondta, "nem volt könnyű az izraeli állam számára" elfogadni a német közvetítési javaslatot a fogolycseréről. Hozzátette, a német kezdeményezés egyensúlyt teremt "egyfelől Gilád Salit szabadon bocsátása, másfelől az izraeli polgárok életének és biztonságának" védelme között. A Hamász még nem reagált a német indítványra - közölte Netanjahu.

Berlin már évek óta igyekszik közvetíteni a Hamász és Izrael között. Gilád Salit izraeli katonát éppen öt éve ejtették foglyul Gázában radikális palesztin szervezetek, köztük a Hamász, mely elengedése fejében - mint azt szombaton ismét megerősítette - ezer palesztin rab szabadon bocsátását követeli.

A francia-izraeli kettős állampolgár, 24 éves katona fogsága alatt mindössze három levelet, egy hang- és egy videoüzenetet küldhetett családjának. 2009 októbere óta nem adhatott életjelet magáról.