Hazaárulásért 25 évet kapott az "alvó kémeket" feladó orosz ezredes

Vágólapra másolva!
A távollétében 25 év börtönre ítélte a moszkvai katonai bíróság Alekszandr Potyejev orosz hírszerző ezredest. Az ügyészek szerint Potyejev több mint tíz éve működött együtt az amerikai titkosszolgálatokkal.
Vágólapra másolva!

"Mary, próbálj meg nyugodt maradni, nem csak rövid időre megyek el, hanem örökre" - állítólag ezt a szöveget küldte sms-ben Alekszandr Potyejev orosz hírszerző ezredes, amikor elmenekült Oroszországból - tudósít a Reuters hírügynökség.

Éppen egy éve, 2010. június 27-én lepleztek le egy orosz kémhálózatot az USA-ban, néhány nappal az után, hogy az elnök, Dmitrij Medvegyev Washingtonban találkozott Barack Obama amerikai elnökkel. A találkozó célja egyébként az volt, hogy Oroszország javítsa a kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Összesen tíz embert tartóztattak le, akiket "mélyen konspiratív feladatok" végrehajtásával vádoltak meg, és később még egy további személy ellen is vádat emeltek. Az orosz külügyminisztérium hamarosan beismerte, hogy orosz állampolgárokról van szó, és július elején kicserélték őket négy, kémkedés miatt Oroszországban elítélt oroszra.

Novemberben derült ki, hogy a hírszerzők elárulásával Alekszandr Potyejevet gyanúsítják, aki addigra már az Egyesült Államokba távozott. Június 27-én pedig hazaárulás vádjával távollétében 25 év börtönre ítélte őt a moszkvai körzeti katonai bíróság, miután bűnösnek találta az Egyesült Államokban élő, úgynevezett "alvó" ügynökök feladásában.

A per során az ügyészség azt mondta, hogy az ezredes nemegyszer próbálta elárulni a hírszerzőket, amikor rég lelepleződött találkozóhelyeket jelölt ki számukra. Az ügyészek szerint Potyejev 1999 óta működött együtt az amerikai titkosszolgálatokkal.

Vlagyimir Putyin kormányfő egyébként hazatérésük után rögtön fogadta a kicserélt hírszerzőket, akik addig illegális bevándorlóként tartózkodtak az Egyesült Államokban, s kijelentette: árulás áldozatai lettek, és az árulók rosszul végzik.

Az orosz sajtó kétkedésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ezek az emberek bármiféle hírszerző tevékenységet folytattak volna, és úgy vélték, inkább jól éltek Amerikában az orosz állam költségére. Például egyikük, Anna Chapman, "a legszebb kém", azóta Oroszországban is nagyon jól él, és számos érdekes állást kapott a tévés műsorvezetéstől egészen egy bankelnök melletti tanácsadói tisztségig. Csak egyikükről derítette ki egy lap, hogy valóban profi volt, és hírszerzőként jelentős érdemeket szerzett.