Titkos videofelvételt készítettek az éhező észak-koreai katonákról

Észak-Korea, Éhező katonaság,
Vágólapra másolva!
Már az észak-koreai hadsereget is elérte az éhínség az ausztrál ABC televízió szerint, amely egy állítólag Észak-Koreában forgatott, exkluzív leleplező felvételt mutatott be az éhezőkről. A felvételen pártkatonák követelnek rizst kereskedőktől a hadsereg számára, egy kitakart arcú katona pedig arról beszél, hogy egységének fele alultáplált.
Vágólapra másolva!

Éhező észak-koreai katonákról és kormos arcú, kolduló árvákról készített felvételeket egy titokban dolgozó észak-koreai újságíró - írja honlapján az ABC ausztrál televízió. A tévé szerint a rejtettkamerás felvételeket Kínán keresztül sikerült kicsempészni a diktatórikus országból: a videó a tévé szerint az egyik legfontosabb leleplező felvétel az elszegényedett Észak-Koreáról, amelyről elszigeteltsége miatt alig lehet hiteles információhoz jutni.

Az ABC szerint a felvétel készítőjét egy japán szakember készítette föl, aki arra specializálódott, hogy észak-koreaiakat képezzen ki ilyen kémvideók forgatására. A férfi, Dzsiro Isimaru szerint a felvétel azért fontos, mert megmutatja, hogy Kim Dzong-Il észak-koreai diktátor rendszere gyenge, és már a hadsereget is elérte az élelmiszerhiány.

A képeken többek között kolduló gyermekeket látni, akik arról beszélnek, hogy a szabad ég alatt kell aludniuk, mert szüleik vagy éhen haltak, vagy elhagyták őket. Más képsorok szerint az országban feketepiacok működnek, ahol rizst, kukoricát, disznóhúst árulnak. Egy felvételen egy kommunista párttisztviselő azt követeli az egyik árustól, hogy adományozzon rizst a hadseregnek. Az árus azzal válaszol, hogy nem megy jól az üzlet, de a tisztviselő elhallgattatja, és rászól, hogy "ne próbáljon mentegetőzni".

Egy másik képsoron egy észak-koreai katona nyilatkozik a kamerának. Azt mondja, mindenki gyenge a hadseregben: "Az én egységemben száz elvtárs szolgál, a felük alultáplált" - mondja az ABC fordítása szerint. Az észak-koreai vezetés mindig előnyben részesítette a hadsereg ellátását a lakossággal szemben, ezért a hadsereg alultápláltsága hatalmas élelmiszerhiányról árulkodhat.

Az ABC híradása arról nem szól, hogy kapott-e a felvétel készítője titkosszolgálati segítséget az Észak-Koreát ellenségnek tekintő nagyhatalmaktól, például az USA kormányától. A tévé honlapján is megtekinthető felvételrészleteken a katonák arca ki van takarva, és a felvételek gyakran rossz minőségűek, azok alapján nehéz megítélni, hogy pontosan hol készültek.

Az észak-koreai éhínség miatt korábban a kormány is nemzetközi segítséget kért, és a közelmúltban külföldi diplomaták utaztak Phenjanba, hogy esetleges élelmiszersegélyekről tárgyaljanak. Észak-Korea közben azon dolgozik, hogy biztosítsa a diktátor, Kim Dzsong-Il utódlását, akit várhatóan fia, Kim Dzsong-Un követ majd. Nemrég a rezsim tömegoszlató rendőrségi felszerelést vásárolt Kínától, ami arra utal, hogy belső zavargásokra készülnek.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) április végén jelentette be, hogy gyorssegélyt küld a mintegy 3,5 millió észak-koreai éhezőnek. Az amerikai képviselőház ugyanakkor június közepén megtiltotta az Egyesült Államoknak, hogy élelmiszersegélyt nyújtson Észak-Koreának, mivel szerintük abból a sztálinista rendszer és annak atomprogramja húzna hasznot, nem pedig az éhező lakosság. Az 1990-es években több százezren haltak éhen az országban.