Die Welt: Orbán sajátutas politikája senkit sem lepett meg

Vágólapra másolva!
Európának meg kell tanulnia kezelni az új tagok új típusú vezetőit, írja a Die Welt Magyarország soros EU-elnöki időszakát értékelve.
Vágólapra másolva!

A hathónapos magyar EU-elnökség megmutatta, hogy az új tagállamok egyre inkább önállósodnak Brüsszellel szemben, írta a Die Welt szerdai számában a német konzervatív napilap brüsszeli tudósítója. Stefanie Bolzen az Európa vad kelete című értékelésben felidézte Orbán Viktor miniszterelnök januári meghallgatását az Európai Parlamentben, majd leszögezte: június 30-án, amikor véget ér a magyar EU-elnökség, megállapítható, hogy annak európai mérlege nem marad el a miniszterelnök januári szereplése során keltett várakozásoktól.

Szerinte Orbán sem kormányfőként, sem az EU soros elnökeként nem hagyta magát túlságosan befolyásolni az EU képviselői által. Európa megismerhetett egy olyan új politikus-típust, amelyet meg kell tanulnia kezelni, véli a szerző. Miközben a 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott tagállamok vezetői a rivaldafény helyett inkább a "hátsó sort" keresték, Orbánnal új öntudat "érkezett" Brüsszelbe. A tudósító, arra utalt, hogy a miniszterelnök elsősorban a nemzeti érdekeket tartja szem előtt, az uniót egyfajta "ellenpéldának" tekinti, mégpedig - teszi hozzá - olyan magabiztossággal, amely közel áll az arroganciához.

A saját úton járás a tudósító szerint ugyanakkor senkit nem lepett meg. A jobboldali konzervatív Orbán ugyanis már 2001-ben kifejezésre juttatta, hogy "az Európai Unión kívül is van élet." Akkoriban ezért választási vereséggel fizetett, ma azonban hívei megtapsolják ezért - írta Bolzen. A magyar miniszterelnök - mint a tudósító fogalmazott - az otthoni hangulat miatt láthatóan nem hagyta, hogy Brüsszelből diktáljanak neki, az európai színpadot inkább arra használta fel, hogy politikáját otthon jól eladhassa. A cikkíró ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a napokban Ven Csia-pao (Wen Jiapao) kínai miniszterelnök előtt kijelentette, hogy Magyarországnak újfajta szövetségekre és újfajta szövetségesekre van szüksége. Felidézte azt is, hogy a március 15-i nemzeti ünnepen elhangzott beszédében elutasított mindenfajta "diktátumot" Brüsszelből is.

A tudósító szerint a jövő mutatja majd meg, vajon ez a magabiztosság jó-e az európai projektnek, ugyanis a felelősségvállalás készségéről tanúskodik. Vagy pedig arról, hogy az Európai Unió egykor erősen elkötelezett közép- és kelet-európai híveiből olyan államok lettek, amelyek elsősorban nemzeti kategóriákban gondolkoznak.

A német újság tudósítója szerint az vitathatatlan, hogy a magyarok az unió elnökeként "a munka szintjén" sikereket mutathatnak fel.