Felbolydultak a franciák a Strauss-Kahn-ügy fordulata miatt

Dominique Strauss-Kahn, IMF
Vágólapra másolva!
Sokan örülnek a francia szocialista pártban Dominique Strauss-Kahn korábbi IMF-vezér zaklatási ügyében történt fordulatnak. Egyesek azt javasolják, hogy függesszék fel a francia elnökválasztás baloldali jelöltjéről döntő előválasztások regisztrációját, hogy a jövőre esedékes választáson Nicolas Sarkozy elnök legesélyesebb kihívójának tekintett Strauss-Kahn még jelöltethesse magát.
Vágólapra másolva!

Meglepte a franciákat a Dominique Strauss-Kahn korábbi IMF-vezér zaklatási ügyében bekövetkezett fordulat - írja az amerikai New York Times. A Strauss-Kahnnal közeli jó viszonyban lévő Lionel Jospin korábbi szocialista miniszterelnök villámcsapásszerűnek nevezte a hírt. "Boldog vagyok, örülök neki és az országnak" - idézte az amerikai lap Jack Lang korábbi szocialista kulturális minisztert, aki határozottan kiállt a volt IMF-vezér mellett a zaklatási ügy kipattanása után. "Nem szabad bárki becsületével és méltóságával játszadozni. Az élete átmenetileg tönkre ment, becsületét megkérdőjelezték."

Strauss-Kahnt azzal vádolják New Yorkban, hogy nemi erőszakot követett el egy szállodai szobalány ellen. A férfi tagadja a vádakat. Ügyében fordulat történt, miután váratlanul,a kitűzött tárgyalási nap előtt bő két héttel berendelték a bíróságra. A New York Times szerint megdőlhetnek a vádak, miután a 32 éves guineai szobalány szavahihetősége kétségbe vonható (erről itt olvashat bővebben).

Ha az ellene felhozott vádak alaptalannak bizonyulnak, Strauss-Kahnnak még van esélye hazatérnie, ahol kulcsszerepet játszhat a jövőre esedékes elnökválasztáson. Lang szerint még úgyis komoly befolyása lehet az eredményre, ha nem is lesz jelölt. Még akár miniszter is lehet egy esetleges szocialista kormányban - mondta. Strauss-Kahn neve korábban felmerült, mint a francia szocialisták elnökjelöltje, aki képes lehet legyőzni Nicolas Sarkozy hivatalban lévő elnököt a választáson.

"Hihetetlen hír" - kommentálta a New York-i fejleményeket Jean-Marie Le Guen, Strauss-Kahn szövetségese, szocialista képviselő. "Azt hiszem úgy keltek fel ma reggel, mintha egy hosszú rémálomból ébredtek volna" - mondta a volt IMF-elnökre és családjára utalva. Francois Pupponi, Strauss-Kahn barátja szerint ő soha nem hitt a felhozott vádakban. "Az az ember, akiről ők beszéltek, nem az az ember volt, akit én ismertem" - idézte a New York Times. "Azt hiszem Sarkozynek és barátainak kellemetlenül telt a mai reggel" - mondta egy másik francia baloldali képviselő.

A francia Szocialista Párt székházában mindenki a Strauss-Kahn elleni vádak esetleges összeomlásáról beszél. Többen azét kezdtek lobbizni, hogy függesszék fel az októberre kitűzött elnökjelölt-állító előválasztások folyamatban lévő regisztrációját, hogy Strauss-Kahnnak legyen esélye beszállni a versenybe. Mások azt javasolják, hogy ha felmentik a volt IMF-vezért, akkor meg kellene neki engedni, hogy jelöltesse magát.

Megint mások csitítják őket. "Maradjunk nyugodtak. Az ügy állása korábban is változott és továbbra is változhat még" - figyelmeztetett Gerard Le Gall szocialista közvélemény-kutató. Korai még levonni a következtetéseket." Többen félnek attól, hogy ha mögé állnak, és mégis elítélik Strauss-Kahnt, rossz fényt vet majd a pártra.

Martine Aubry, a francia Szocialista Párt (PS) főtiktára éppen ezen a héten jelentette be, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. Aubry az ötödik vezető szocialista politikus, aki jelezte, hogy megpályázza az elnökjelöltséget. Erre még július 13-ig van lehetősége bármely PS-tagnak. Eddig François Hollande, a szocialisták korábbi főtitkára, Ségolene Royal, a szocialisták 2007-es elnökjelöltje, aki akkor veszített Nicolas Sarkozy elnökkel szemben, valamint Manuel Valls, Evry polgármestere és Arnaud Montebourg, Saőne-et-Loire megye tanácsának elnöke jelentette be, hogy elindul az elnöki székért.