Vicces volt Mao a kínai kommunistává lett amerikai szerint

Vágólapra másolva!
Lassan mozgott, de vicces volt Mao Ce-tung kínai kommunista vezető egy amerikai férfi szerint, aki 35 évig volt a kínai kommunista párt tagja. Sidney Rittenberg évekig dolgozott a kínai kommunista pártért, de az 1960-as években bebörtönözték kémkedés vádjával. Bebörtönzéséről azt mondta a BBC-nek, nem haragszik miatta, de olyan érzése volt, mintha a szerelme azzal vádolná, hogy megerőszakolta.
Vágólapra másolva!

Harmincöt évig élt és dolgozott Kínában, személyesen ismerte a párt legfőbb vezetőit az amerikai Sidney Rittenberg, aki egyike azon keveseknek, akik külföldiként csatlakoztak a kínai kommunista párthoz. A BBC-nek adott interjúban azt mondta, szerinte a kommunista párt előbb-utóbb kénytelen lesz demokratizálódni.

Amikor Sidney Rittenberg a második világháború végén Kínába érkezett, "kétségbeejtő" helyzetben találta az országot. A kommunista pártot tartotta az egyetlen összefogott szervezetnek, amely a Kínában uralkodó szegénység és egyenlőtlenség megszüntetését ígérte. "Mao Ce-tung általában lassan mozgott, lassan beszélt, a mondatai között meg-megállt gondolkodni. Amikor viszont személyesen beszélgetett valakivel, káprázatosan vicces tudott lenni" - mesélte Rittenberg a BBC-nek a Kínai Népköztársaság teljhatalmú vezéréről.

Rittenberg azt mondta, Mao egyszerre volt nagyszabású politikai vezető és a történelem bűnöse: "A kezdeti időkben sok hibát, kegyetlenséget és fölösleges pusztítást követett el. Maóban viszont akkoriban elsősorban a zseniális vezetőt látták, aki megszervezte, sikerre vitte a forradalmat."

Rittenberget a Kommunista Párt kémkedéssel vádolta meg, 1968-ban bebörtönözték, és kilenc év múlva engedték szabadon. "Olyan ez, mint amikor a szerelmed, akivel évek óta gyönyörű kapcsolatban élsz, egyszer csak a bíróság előtt azzal vádol téged, hogy megerőszakoltad" - emlékezett vissza Rittenberg, és hozzátette, nem érzi úgy, hogy elárulta volna a párt, de "rettentően fájlalta" a történteket.

Rittenberg szerint a kínai kommunista párt tagjai ma nem nevezhetők igazi kommunistáknak: "hiányzik belőlük az a morális igény, hogy igazi kommunista életet éljenek". Kijelentette, hisz abban, hogy a párt előbb-utóbb képes lesz demokratizálódni és szabad választásokon részt venni. "Mindez azért fog megtörténni, mert a kommunista pártnak nincs más esélye a túlélésre. El fogunk jutni arra a pontra, amikor az emberek nem fogják elviselni, hogy a fejlett piacgazdaság hátterében egy visszamaradott politikai rendszer áll" - mondta Rittenberg, aki jelenleg saját, kínai üzleti tevékenységekkel foglalkozó tanácsadó cégét vezeti.