Bin Laden levelei segítik a CIA-t az al-Kaida feltérképezésében

Vágólapra másolva!
Az Oszama bin Laden halálának helyszínén később összegyűjtött dokumentumok alapján elemzi az amerikai hírszerzés, a CIA az al-Kaida terrorszervezet működését. A dokumentumok szerint bin Laden sokat levelezett a szervezetről, és az arab forrongások előtt arra figyelmeztette a tagszervezeteket, hogy még nem jött el az ideje az egységes arab állam létrehozásának.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet május 1-jén megölt korábbi vezetője annyi időt töltött a szervezetről való levelezéssel, mint amennyit a szervezet újbóli megerősítésének szervezésével - derült ki azokból a dokumentumokból, amelyeket az amerikai hírszerzés (CIA) szerzett meg a bin Laden elleni akció helyszínéről.

A Washington Post szerint bin Laden a követőivel leveleket váltott olyan témákban, mint a CIA pilóta nélküli repülői által végrehajtott akciók, a terrorszervezet pénzügyi állapota, vagy egy belső elhárítási csoport felállítása, amely az árulók kilétét derítette volna fel.

A dokumentumok elemzése szerint a tavaszi arab lázongások előtti hónapokban bin Laden figyelmeztette a csoportokat, hogy még túl korai lenne egy iszlám államot létrehozni. A terrorszervezet vezetője a lap szerint úgy vélte, hogy az al-Kaidának nincs elég helyi támogatottsága, hogy újra létrehozzák az egységes kalifátust. (A VIII. századig egy egységes kalifátus tömörítette a hódító arabokat.)

Az amerikai hírszerzés Abbotábádból, Oszama bin Laden utolsó rejtekhelyéről szerzett meg dokumentumokat, miután engedélyt kapott Pakisztántól, hogy átvizsgálja a helyszínt. A Washington Post szerint még évekig eltarthat az elemzés. A lapnak nyilatkozó egyik forrás azt mondta, hogy a CIA az al-Kaida működésének részletesebb megismerését reméli az elemzéstől.

Az amerikai elhárításnál dolgozó forrás kincsnek nevezte a megszerzett dokumentumokat, amelyekből megismerhetik az al-Kaida gyakorlati működését. Szerinte az elemzésből mára már kiderült, hogy bin Laden elsődleges célja (ahogy fogalmazott "rögeszméje") az volt, hogy az Egyesült Államokat az anyaföldjén támadja. "Minden erejével ezen dolgozott" - mondta.