Teljes politikai fordulat a thai választásokon

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki Pheu Thai párt abszolút győzelmet aratott a vasárnapi thaiföldi parlamenti választáson, így egyedül is kormányt tud alakítani. A hadsereg közölte, hogy elfogadja az eredményt.
Vágólapra másolva!

A szavazatok száz százalékának összesítése után a választási bizottság közölte, hogy a Pheu Thai az 500 mandátumból 265-öt szerzett meg, az Abhiszit Veddzsadzsiva leköszönő miniszterelnök vezette Demokrata Párt pedig 159 képviselőt küldhet a parlamentbe. A választási részvétel közel 75 százalékos volt. A Pheu Thai abszolút győzelmet aratott, és így egyedül is kormányt tud alakítani.

A 66 milliós Thaiföldön a mostani parlamenti választástól sokan azt remélik, hogy véget ér a politikai erőszak korszaka, és sikerül csökkenteni a fővárosi elitet és a hátrányos helyzetű vidékieket elválasztó mély szakadékot.

A délkelet-ázsiai országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit és a 2006-ban puccsal megbuktatott, száműzetésbe vonult Thakszin Sinavatra szavazóbázisának számító vidék között húzódik. A volt miniszterelnök főleg az északkeleti, rizstermesztő régiókban népszerű. A mostani parlamenti választás - ahogyan az előző három is - egyúttal a Thakszin Sinavatra vitatott öröksége melletti vagy elleni népszavazással ért fel.

A Pheu Thai élén Sinavatra húga, a 44 éves Jinglak Sinavatra áll. Az eddig az üzleti életben tevékenykedő Jinglak Sinavatra alig két hónapja kapcsolódott be a politikába, és derekasan helytállt a választási kampányban, amelyben a két fő vetélytárs párt egyaránt populista programmal állt elő, a szegényeknek szóló támogatásokat, az egészségügyi ellátás javítását és infrastrukturális beruházásokat ígérve.

A távozó thaiföldi kormány védelmi minisztere közölte: a hadsereg elfogadja a választások eredményét, és nem akadályozza meg az ellenzéki pártot abban, hogy kormányt alakítson. Thakszin Sinavatra, a száműzetésben élő volt kormányfő pedig közölte, nem akar újra miniszterelnök lenni, nyugdíjba vonul.