A magyar EU-elnökséget értékeli kedden Strasbourgban Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlamentben (EP) értékeli a soros magyar elnökség fél évét. A plenáris ülésen a képviselők várhatóan szavaznak majd az új magyar alkotmányról szóló állásfoglalás-tervezetről is. Kövesse élőben az eseményeket az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden értékelik az elmúlt fél év magyar elnökségének eredményeit. A képviselők előtt Orbán Viktor miniszterelnök tart beszámolót, majd az egyes frakciók vezérszónokai kapnak szót. Ezután további képviselők is kifejtik véleményüket, majd a magyar kormányfő válaszol az elhangzott felvetésekre.

A magyar kormány szerint a június 30-án befejeződött magyar elnökség alatt sikerült megerősíteni az Európai Uniót. A leglátványosabb eredmény, hogy a magyar fél év utolsó napján eredményesen lezárták a 2005-ben megkezdett EU-csatlakozási tárgyalásokat, és Horvátország a tervezett menetrend szerint két év múlva az unió tagjává válik.

A magyar elnökség tevékenysége - különösen az Európai Parlamentben - meglehetősen erős "ellenszélben" indult januárban, számos bírálat érte ugyanis a magyar médiatörvényt. Az Európai Bizottság észrevételei alapján Magyarország a törvényt módosította. Az EP baloldali, liberális és zöldpárti képviselői ennek ellenére a törvényt elmarasztaló állásfoglalást szavaztak meg. Most az új magyar alkotmánnyal kapcsolatban szövegeztek meg az EP-ben - részben a Velencei Bizottság aggályait tükröző - állásfoglalás-tervezetet, amelyről a tervek szerint kedden délben, a magyar elnökségi fél évet értékelő vita után fognak szavazni.