Viselkedése miatt egy hét után távoznia kellett a japán újjáépítésügyi miniszternek

Vágólapra másolva!
Alig egy héttel kinevezése után lemondott a japán újjáépítésügyi miniszter.  Macumoto Rjunak azért kellett távoznia hivatalából, mert arrogáns viselkedésével és sértő nyilatkozataival feldühítette a parlamenti ellenzéket és a lakosságot is. Az egyik természeti csapás által sújtott prefektúra kormányzójával például nem fogott kezet, mert várakoznia kellett rá.
Vágólapra másolva!

Egy hét munka után lemondott a japán újjáépítésügyi miniszter. Macumoto Rju azért került a bírálatok kereszttüzébe, mert a márciusi földrengés által sújtott prefektúrákban tett első látogatásán arrogáns és sértő nyilatkozataival, illetve viselkedésével feldühítette a parlamenti ellenzéket és a helyi lakosságot. Kan Naoto kormányfő elfogadta a miniszter kedden bejelentett lemondását.

Macumoto vasárnap kereste fel Ivate és Mijagi prefektúrát. Ivate prefektúrában, amely egyike a természeti csapás által leginkább sújtott térségeknek, kijelentette, hogy a kormány nem nyújt segítséget azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem dolgoznak ki megfelelő javaslatokat az újjáépítésre.

Mijagi kormányzóját, Murai Josihirót sértő szavakkal illette és nem volt hajlandó kezet rázni vele, mert várakoznia kellett rá. Ezt követően az új miniszter felszólította az ott tartózkodó újságírókat, hogy ne említsék meg tudósításaikban kijelentéseit. A sajtóban azonban részletesen taglalták minden szavát.

Macumoto hétfőn bocsánatot kért az Ivatéban elhangzott kijelentéseiért, de hozzáfűzte, hogy azok nem szorulnak magyarázatra, amivel csak olajat öntött a tűzre. Az újjáépítésügyi minisztériumot júniusban hozták létre, és a június 27-én hivatalba lépett miniszter távozása újabb erős csapást mért a balközép irányvonalú kormányra, amelynek támogatottsága már így is rekord alacsony szintre süllyedt.

Az ellenzék, sőt saját táborának egy része is kemény nyomást gyakorol a miniszterelnökre, hogy mondjon le a parlament augusztus végéig meghosszabbított ülésszakának befejezése előtt. Kan Naoto japán kormányfő június 2-án bejelentette, hogy lemond tisztségéről, de csak ha a márciusi természeti katasztrófát követő helyreállítási munkálatok egyenesbe jutnak. Mindezt néhány órával az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás előtt közölte, melyet végül a parlament leszavazott.

Egy áprilisi közvélemény-kutatás szerint a japán társadalom kétharmada nem volt megelégedve azzal, ahogy a kormány kezelte a földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű problémáit. A kutatás szerint a japánok 70 százaléka új miniszterelnököt szeretne. A Japán északkeleti partvidékét március 11-én letaroló földrengés és szökőár következtében több mint 22 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az anyagi károk pedig óriásiak.