Orosz célpontokat lát Szilvásyék ügyében egy orosz hírportál

Vágólapra másolva!
Egy forrásmegjelölés nélküli spekulációkat közlő orosz híroldal szerint Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin is a célpontja lehet annak az akciónak, amelyben őrizetbe vették a magyar titkosszolgálatok két korábbi vezetőjét. A Regnum.ru szerint a Rákosi-korszak óta nem volt ilyen szintű kémügy Magyarországon, az akció pedig a korábbi szt-tisztek és az oroszok ellen irányulhat.
Vágólapra másolva!

"Redl ezredes visszatér a hidegbe" címmel közölt terjedelmes beszámolót a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetőinek őrizetbe vételéről a Regnum.ru orosz hírportál. A lap a Magyarországról szóló heti összefoglalójában, a transzatlanti hét és a Reagen-szobor avatása mellett szentelt helyet az ügynek, amelyet egyértelműen oroszellenes lépésként tálalt. Az őrizetbe vett magyar titkosszolgálati vezetőket Alfred Redl ezredeshez, az Osztrák-Magyar Monarchia kémelhárításának egykori vezetőjéhez hasonlította, aki az első világháború előtt orosz zsarolásra hazája árulója lett.

A portál részletesen idézi a magyar média beszámolóját Galambos Lajos és Laborc Sándor, az NBH korábbi vezetőinek, valamint Szilvásy György korábbi titokminiszternek az őrizetbe vételéről, és megemlíti, hogy a magyar sajtó az ügyet az Egymásért Alapítvánnyal is összefüggésbe hozta. A lap szerint a mostanihoz hasonló kémügy az 1950-es évek óta, Rákosi Mátyás "dicsőséges napjai óta" nem volt Magyarországon.

A Regnum.ru szerint a magyar "kémügy" rendkívül sokrétű: egyrészt "nyilvánvaló kísérlet, hogy lejárassák a korábbi szocialista miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet, és hogy egy lépéssel közelebb kerüljenek ahhoz, hogy [Gyurcsányt] a vádlottak padjára ültessék". Az orosz lap szerint Gyurcsány ott kötődik az ügyhöz, hogy az Egymásért Alapítvánnyal egyesek kapcsolatba hozták a volt miniszterelnök anyósát is.

Másrészt a Regnum.ru szerint az ügy azt mutatja, hogy a jelenlegi hatalom meg akarja tisztítani a titkosszolgálatokat a régi kommunista rezsimhez közvetve vagy közvetlenül kötődő emberektől. A lap szerint a magyar hatóságok lépései a kommunista időkben szolgálatot teljesítő, szigorúan titkos tisztek ellen irányulnak. Ugyanennek a projektnek a keretében tavasszal már hasonló tisztogatást végeztek a magyar Külügyminisztériumban is - állítja a lap, amely ugyanakkor a megállapításainál nem jelzi, hogy milyen forrásokból származnak az információi.

A Regnum.ru szerint az ügy "láthatóan oroszellenes" is, a vádak célpontja a lap értelmezésében "nyilvánvalóan Oroszország". Ezt egyrészt azzal indokolja, hogy szerinte a Galambos Lajossal összefüggésbe hozott embereket orosz pénzmosással vádolják Magyarországon, másrészt az üggyel összefüggésbe hozták a Mol részvényeinek orosz kézbe kerülését. A hírportál arról spekulál, hogy a magyarok a közelgő orosz elnökválasztáson megpróbálják majd megtölteni az orosz médiát kompromittáló hírekkel, amelyek "minden bizonnyal Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellen irányulnak majd".

A lap azt is felveti, hogy az őrizetbe vételek hátterében "a politikai motivációk mellett a biztonsági szolgálatok közötti szokásos rivalizálás is szerepet játszhat". Ez a találgatás nem meglepő, Oroszországban a közelmúlt nagy kémbotránya, az Egyesült Államokban lebuktatott tíz orosz ügynök ügye után az elemzők szerint épp egy ilyen rivalizálás alakult ki a belbiztonsági szolgálat és a külföldi hírszerzés között (erről itt olvashat).