EU-tagság helyett csak szoros együttműködést kínálnak a német konzervatívok Törökországnak

Vágólapra másolva!
A teljes jogú uniós tagság helyett szorosabb kül- és energiapolitikai koordinációt ajánl Törökországnak Angela Merkel német kancellár pártja, a kereszténydemokrata CDU. A német külügyminiszter ezzel szemben továbbra is Ankara csatlakozását sürgeti, szerinte ugyanis a török kormány más szövetségest keres, ha az Európai Unió állandóan elutasítja az ország felvételét.
Vágólapra másolva!

A konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a kisebbik keresztény párt, a CSU nem támogatja Törökország európai uniós tagságát - mondta kedden a CDU külpolitikai szóvivője, Philipp Missfelder. A szakértő a Süddeutsche Zeitung című lapnak elismerte, hogy a német konzervatív pártok által Törökországnak eddig javasolt megkülönböztetett partneri viszonyt Ankarában elutasították. "Ezért új modellt kell kitalálnunk" - fogalmazott a szakértő, aki egy szorosabb kül- és energiapolitikai koordinációt hozott fel példaként, utalva rá, hogy Törökország fontos tranzitállam. Messfelder szerint mindezt alátámaszthatja, hogy megváltoztak a török külpolitika prioritásai. "Törökország immár nem feltétlenül törekszik az EU-tagságra" - fogalmazott.

Ezzel szemben Guido Westerwelle német külügyminiszter egy hét eleji interjújában Törökország európai uniós csatlakozása mellett foglalt állást, hangoztatva, Ankara joggal számít arra, hogy egy olyan tárgyalási folyamat részese lesz, aminek sikere esetén az Európai Unió tagállama lehet. A külügyminiszter szerint nagy a veszélye, hogy Törökország más szövetségeseket keres akkor, ha az Európai Unió állandóan elutasítja.