Kiszúrt a világ acéltermelőivel a nyersanyagait visszatartó Kína

Vágólapra másolva!
Tisztességtelenül korlátozta Kína az alumínium- és acélgyártáshoz nélkülözhetetlen nyersanyagok exportját, hogy jogtalan előnybe hozza a kínai termelőket a külföldi versenytársakkal szemben - mondta ki a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). Az ázsiai ország egyes fontos fémeket több mint kétszeres áron kínált külföldi termelőknek, és ezzel az EU és az USA szerint is megsértette a szabadkereskedelem nemzetközi szabályait.
Vágólapra másolva!

Elmarasztalta Kínát a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), amiért az ország a nemzetközi szabályokat megsértve tartott vissza az acél- és alumíniumgyártáshoz elengedhetetlen nyersanyagokat a világpiacról - írja a BBC. A 2009 óta húzódó ügyben az USA, az EU és Mexikó panaszolta be az ázsiai nagyhatalmat, mert megítélésük szerint az mesterségesen hozott létre hiányt a gyártáshoz szükséges fémekből, és ezzel jogtalan hátrányba hozta a nem kínai termelőket.

Kína kilenc fémre vetett ki kiviteli korlátozást 2009-ben: többek között korlátozta a magnézium, a cink és a mangán kivitelét is. Az összes érintett fém kulcsfontosságú az acél- és alumíniumipar, valamint a vegyipar különböző ágai számára. Az EU szerint egyes kínai nyersanyagokat külföldre több mint kétszer annyiért exportálnak, mint amennyiért a Kínán belüli felhasználóknak kínálják.

A WTO megállapítása szerint a Kína által kivetett exportilletékek nem felelnek meg azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket az ország a 2001-es WTO-csatlakozásakor vállalt. Az EU kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht pedig közölte, hogy a WTO határozott ítéletet hozott a szabadkereskedelem és a nyersanyagokhoz való tisztességes hozzáférés érdekében. "Az ítélet azt üzeni, hogy tartózkodni kell a kereskedelem tisztességtelen korlátozásától, és egy lépéssel közelebb visz minket egy olyan küzdőtérhez, ahol azonos esélyekkel jutunk nyersanyagokhoz" - idézte a biztost a BBC.

Kína a világkereskedelem szempontjából rendkívül fontos nyersanyagforrás, és nemcsak saját területén, hanem Afrikában is igyekszik rátenni a kezét a stratégiai fontosságú nyersanyaglelőhelyekre. A közelmúltban egy másik nyersanyagcsoport, a ritkaföldfémek exportjának korlátozásával is riadalmat keltett, mivel a modern elektronikai termékek, számítógépek, monitorok gyártásához nélkülözhetetlen fémek 97 százaléka Kínából származik. (A ritkaföldfémek stratégiai jelentőségéről és Kína monopóliumáról itt olvashat részletesen).