A rendőrségen folytatódhat a kolozsvári Mátyás-szobor ügye

Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz a román kulturális minisztérium, mert nem tudott megállapodni a kolozsvári polgármesteri hivatallal annak a vitatott táblának a sorsáról, amit az önkormányzat május végén állíttatott fel a Mátyás-szoborcsoport elé - írja szerdai számában a Krónika című napilap. Sorin Apostu polgármester szerint a Iorga-idézetet tartalmazó tábla kihelyezése már a restaurálási tervben is benne volt.
Vágólapra másolva!

A Kolozs megyei prefektúrához fordul, illetve rendőrségi feljelentést kíván tenni a román kulturális szaktárca annak a táblának az ügyében, amit a kolozsvári önkormányzat állíttatott fel a restaurált Mátyás-szoborcsoport elé - olvasható a Krónika című napilap szerdai cikkében. Sorin Apostu polgármester viszont azt állítja, szerepelt a restaurálási tervben az a tábla, amelyen Nicolae Iorga néhai román történész idézete olvasható, ezért szerinte nincs abban semmi kivetnivaló.

Debreczeni Hajnal, a kulturális miniszter sajtótanácsosa elmondta, a polgármester annak ellenére ragaszkodik eredeti álláspontjához, hogy a tárca elküldte neki azt a dokumentációt, amelyből egyértelműen kiderül: csupán a műalkotás megnevezését tartalmazó négynyelvű táblára bólintott rá a műemlékvédelmi bizottság. Kelemen Hunor kulturális miniszter május végén hivatalos levélben szólította fel a kolozsvári polgármesteri hivatalt és Sorin Apostu polgármestert, hogy távolítsák el a vitatott táblát, utóbbi azonban akkor nem reagált a felszólításra. Ugyancsak május végén tett feljelentést emiatt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ismeretlen tettes ellen a kolozsvári ügyészségen.

Többek között a Mátyás-szoborra elhelyezett román felirat és zászló miatt kérette be a Külügyminisztérium Románia magyarországi nagykövetét, szintén május végén. Németh Zsolt államtitkár akkor azt mondta, ezek az események ellentétben állnak a két ország egyezményeivel, és ártanak a jószomszédi együttműködésnek.

A szoborcsoportot nemrég újították fel magyar-román közös finanszírozással, akkor leszedtek róla egy korábbi táblát, amit Gheorghe Funar, a város egykori, nacionalista polgármestere még 1992-ben helyeztetett el a talapzaton. Az eltávolított szöveg azonban nemrég visszakerült Kolozsvár főterére egy új bronztáblán, amelyen újra olvasható, amit Nicolae Iorga történész Hunyadi Mátyásról írt: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".