Emberiség elleni bűntettekkel vádolják a jogvédők Szíriát

Vágólapra másolva!
Kínzásokról, őrizetben történt halálesetekről számol be az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a friss jelentésében. A jogvédők egy Szíria déli részén fekvő városban májusban történteket vizsgáltak szemtanúk és menekültek beszámolói alapján.
Vágólapra másolva!

ENSZ-vizsgálatot követel az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet a dél-szíriai Talkalakhban történtek tisztázására. A szervezet friss jelentésében azzal vádolja a damaszkuszi rezsimet, hogy emberiség elleni bűntetteket követtek el az ország déli részében, a libanoni határhoz közel fekvő településen. A jogvédők számos esetet gyűjtöttek össze, amelyek szenvedő alanyait megkínozták vagy alaptalanul vették őrizetbe a hatóságok, illetve akik őrizetben vesztették életüket. Az esetek még egy májusi katonai akció idején történtek.

A szemtanúk - akikkel telefonon, illetve Libanonban beszéltek a jogvédők - szerint a szír hadsereg menekülő családokra is rálőtt május 14-én, miután a településen szervezett rendszerellenes tüntetést szétverte a katonaság. Volt, akit orvlövészek öltek meg, de még a holttestéért igyekvő mentősökre is rálőttek. A tüntetést követő napokban több tucat helyi férfit vettek őrizetbe a hatóságok, sokukat meg is kínozták.

A jogvédők szerint volt olyan alkalom, hogy az őrizeteseket szállító katonák a foglyok tarkóján nyomták el cigarettájukat, így jelölték meg őket, amikor megszámolták, hány embert tartóztattak le. Egy kiszabadult férfi arról számolt be, hogy elektromossággal, és más módszerekkel kínozták kihallgatói. A beszámolók szerint legalább kilenc ember vesztette életét a fogdákban, holttestükön kínzások nyomai voltak láthatók.

Az AI szerint több helyi lakos továbbra is őrizetben van, köztük egy 17 éves fiú. A jogvédők azt követelik, hogy azonnal engedjék őket szabadon. "Az Amnesty úgy tekinti, hogy Talkalakhban emberiség elleni bűntettet követtek el, amely úgy tűnik, a civil lakosság elleni széles körű szisztematikus támadás része" - közölte Philip Luther, a szervezet térségbeli igazgatóhelyettese.

Szíriai jogvédők szerint országszerte 1350 civil és a biztonsági erők 350 tagja vesztette életét a március közepén kitört rendszerellenes tüntetések során. Bassár el-Aszad elnök nemzeti párbeszédet ígér, de az ellenzék a folyamatos erőszakos események miatt elutasítja ezt.