Wall Street Journal: Bölcsen kezelte Barroso a magyar soros EU-elnökséget

Vágólapra másolva!
A soros uniós elnökség enyhítette a feszültséget Magyarország és az EU között, de Brüsszel továbbra is támadások célpontja lehet Budapesten - áll a The Wall Street Journal blogbejegyzésében. Uniós diplomaták szerint az ügyek sokkal jobban alakultak, mint az az elnökség kezdetén várható volt.
Vágólapra másolva!

Európai uniós diplomaták szerint sokat javult a hangnem Budapest és Brüsszel között. A The Wall Street Journal című lap Magyarország soros uniós elnökségét értékelő blogbejegyzése szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben nemcsak köszönetet mondott a támogatásért José Manuel Barrosónak és a többi uniós vezetőnek, hanem az állítólagos euroszkepticizmusát cáfolva hangsúlyozta azt is, hogy híve a szélesebb együttműködésnek és az unió bővítésének is.

Bár a magyar uniós elnökség búcsúja is harciasra sikeredett az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban óvatos optimizmus is érezhető volt, hogy az elnökség enyhítette a Budapest és Brüsszel kapcsolatában megmutatkozó feszültséget. "Határozottan érezhető, hogy a dolgok sokkal jobban alakultak, mint az az elnökség kezdetén várható volt" - mondta az egyik uniós tisztségviselő.

Ez nem jelenti azt, hogy Brüsszel ne lenne különböző verbális támadások célpontja Budapesten, ezek azonban már kevésbé gyakoriak és kevésbé élesek - írja a blog. A szerző idéz egy meg nem nevezett uniós diplomatát is, aki szerint Barroso és csapata elismerést érdemel azért, ahogyan az elnökséget kezelte: bölcsen tartózkodott attól, hogy a nyilvánosság előtt támadja Magyarországot, és inkább zárt ajtók mögött helyezte nyomás alá a magyar vezetést.

Mindez lehetővé tette, hogy a magyar elnökség, bár egyáltalán nem volt látványos, ne valljon kudarcot sem, hiszen az eurózóna egyre mélyülő válsága ellenére Magyarország pontot tett a horvát csatlakozási tárgyalásokra, előremozdította a gazdasági kormányzás reformját és hozzájárult ahhoz is, hogy az EU eleinte akadozó válasza az arab forrongásokra ismét hangsúlyos legyen.

A blog szerzője azonban nem tartja kizártnak, hogy ez csak átmeneti enyhülés, a kiszámíthatóság ugyanis nem Orbán erőssége. Brüsszel ismét Magyarország fő mumusa lehet, ennek ellenére az Európai Bizottság tisztségviselői azt remélik, hogy új fejezet nyílik az EU és Magyarország kapcsolatában, legalább is már könnyebben megítélhetik, mikor kell reagálniuk és mikor kell megvonniuk a vállukat. "Idővel megtanultuk a magyar politika árnyalatait, és már jobban tudunk olvasni a sorok között" - idézte az uniós diplomatát a The Wall Street Journal blogja.